Nem szoktam fogadkozni az év elején. 2011 ebből a szempontból kivételt képez, olyan fogadalmaim vannak, teljesen személyes jellegűek, amelyek igencsak felvillanyoznak. Olyan dolgok, amiket nem is annyira nehéz teljesíteni, de maga a felismerés, az idáig megtett út az, ami különlegessé teszi őket. Nem árulom el őket. Itt a blogon azt fogadom, hogy nem lesznek fogyókúrás ételek. Ez szembemegy az ilyenkor kényszeres szokásokkal, de utálok fogyókúrázni és úgyse a januári sanyargatás az, amitől jobban fogok kinézni. Ebben az időben, hidegben, szürkeségben nem szabad még a lelkünket is megnyomorítani azzal, hogy megvonjuk magunktól a étkezés adta gyönyöröket. Továbbra sincs nálunk zabálás, de rágcsa, na az kell.

Fűszeres, pisztáciás kenyérrudak

Recept
A kenyér alapreceptje a Szakácsok könyvében leírtak szerint:
10 g élesztő
350 g 22°C-os víz
500 g magas sikértartalmú liszt
10 g finomított tengeri só

15 dkg durvára vágott pisztácia
1/2 lime frissen reszelt héja
1/4 csokor friss koriander apróra vágva
1 tk koriandermag mozsárban durvára törve

A pisztáciát a lime héjával és a fűszerekkel összekeverem.
A vizet elkeverem az élesztővel, amíg teljesen feloldódik. A lisztet és a sót a dagasztógép táljába teszem, hozzáöntöm az élesztős folyadékot  és összekeverem. Alaposan összedolgozom kézzel és 10 percig pihentetem.
Dagasztógépben kb fél órát dagasztom, amíg fényes lesz és elválik az edény falától. Ezután letakarom és 30 percig meleg helyen kelesztem. Átgyúrom, hozzákeverem a magos keveréket és letakarva további 15 percig kelesztem.
A tésztát négy részre osztom, azt amivel dolgozok lisztezett munkalapon kinyújtom, a többit letakarom. A kinyújtott tésztából 1 cm vastag csíkokat vágok, ezekből hosszú gilisztákat sodrok és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem őket. Meleg helyen 10 percig pihentetem, majd 220 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt világosbarnára sütöm őket. Ezt minden adag tésztával megismétlem, amíg el nem fogy. Meleg helyen hagyom kihűlni a rudakat. Légmentesen záró dobozban 2-3 napig fogyasztható, de frissen a legfinomabb.

Szarvasgombás vajba mártogatva elég jó uzsonna.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen