Nutellával töltött kalács

Az ünnepi (vagy a hétköznapi) asztalon mindig helye van a kalácsnak, amit ehetünk sósan vagy édesen, kinek mi a kedvence. Ennél a kalácsnál nem kérdés, hogy az édesszájúak csapnak majd le rá, de lekvárra, vajra vagy bármi feltétre nem lesz már szükség, ebből a kalácsból ugyanis csak úgy dől a Nutella.

Hozzávalók:

50 dkg süteményliszt

1 csipet só

50 g cukor

1 tojás

1 tojássárgája

2 dl habtejszin

1 dl zsíros tej

20 g friss élesztő

1 vaníliarúd kikapart magja

Kb. 25-30 dkg Nutella vagy házi mogyorókrém

1 tojás a kenéshez

durvára aprított mogyoró a szóráshoz

 

A lisztet, tejet, tejszínt, sót, cukrot, a vaníliarúd kikaprat magjait, a tojásokat és az élesztőt robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk – kb. 15 perc.

Letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 16 részre osztjuk. A darabokat egyesével kis gombóccá formázzuk, majd letakarva további 15 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat sodrófával koronggá nyújtjuk és mindegyik közepére egy púpozott teáskanál Nutellát teszünk. A töltelék köré óvatosan összecsippentjük a tésztát, hogy kis gombócokat kapjunk.

Egy kivajazott őzgerinc forma aljára szorosan egymás mellé, két sorban leteszünk 10 gombócot a csipentett oldalával lefelé, majd a tetején egy sorban elrendezzük a maradék hatot. Ismét letakarjuk és hagyjuk duplájára kelni (kb. 40 perc). Végül megkenjük kissé felvert tojással és megszórjuk durvára aprított mogyoróval.

A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg szép aranybarna színe lesz. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen