Mindenkit a legjobb kenyerek fogyasztására bíztatok. Először is azért, mert még a legegyszerűbb élelmiszerből (is) a legjobb jár mindannyiunknak. Másodszor azért, mert a legjobb megmaradt pékárukból születnek a tökéletes, ropogós morzsák. Egy szép nyári napon például a következőkkel lehet tovább tuningolni: megszórhatjuk vele a könnyű reggeli gyümölcsösjoghurtunkat, főzhetünk egy gyors és könnyű tésztát citrommal és sok zöldfűszerrel, ami a morzsától lesz izgalmasan ropogós. Ha sütünk egy tepsi nyári zöldséget, a sós-fűszeres morzsa ezt is feldobja, ha pedig egy kis ínyencségre vágyunk, forgassuk meg a grillezett garnélát egzotikus kókuszos-morzsás bundában. Tovább is van, mondjam még?

Hangulattól, alapanyagtól, időjárástól függően kísérletezzünk bátran a morzsákkal. Eddzük a képzelőerőnket, hiszen az általunk készített ételek is visszatükrözik a személyiségünket, játékosságunkat! A következő variációkat is inkább ötletadónak szánom: ha beindul a fantáziád, jöhetnek a merészebb fogások is. Nekem például rögtön eszembe jutott, hogy legközelebb olyan morzsákról is fogok írni amiket gluténmentes alapanyagokból, magőrleményekből, aszalványokból  készítek. Neked már van saját, kedvenc morzsád?

Így készítsük elő:

Sok kicsi, sokra megy! Jól szellőző vászonzsákban, a megmaradt pékáru szeletelve és apróra törve, teljesen megszáradva sokáig eláll. Ezért megéri gyűjtögetni, majd szétválogatva a fehér, a rozs, a kalács, a kifli, a zsemle stb. gyűjteményt, hozzáfogni a daráláshoz. Az ízesítetlen morzsákat, lezárt befőttesüvegben vagy papírzacskókban lehet száraz és hűvös helyen tovább tárolni a megfelelő felirattal és dátumjelöléssel, úgymint: rozsmorzsa, kiflimorzsa, édes morzsa, panírnak, stb.

Még néhány jótanács:

  • A különböző fogásokhoz a morzsákat mindig frissen készítsük el. A morzsamaradék könnyedén megszívja magát a levegő páratartalmával és elveszti ropogósságát.
  • Egy kisebb serpenyőt szárazon forrósítsunk fel, majd közepes hőmérsékleten olvasszuk meg a zsiradékot, ami lehet vaj, olivaolaj, kókusz zsír.
  • Adjuk hozzá a morzsát és rázogatva pirítsuk körbe, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  • Keverjük hozzá az adott fűszereket: sót, borsot, chilit, szárított, porított fűszereket a morzsával együtt, a citromhéjat, friss zöldeket mindig a legvégén, hogy nyersességüket, friss nyári ízeiket megőrizzék. Ha az édes morzsát cukrozzuk, előbb várjuk meg, míg teljesen kihűl.
  • Sajtféléket pl. parmezánt is mindig csak akkor keverjük hozzá, amikor a morzsa már kihűlt.

 

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkGrillezett sárgabarack mandulás morzsával, görög joghurttal
Következő cikkTejszínes-citrusos, zöldfűszeres tészta morzsával

“Ami a szívemen, az a szádon”
Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.