Az volt a terv, hogy hasznosítjuk a hűtőben felhalmozódott almákat – almás palacsintát sütünk. Azért a palacsinta mellé mégis kellene valami leves, gondoltam, már csak azért is, hogy megnyugtassan anyai lelkiismeretemet és egészséges falatot is tegyek a kisgyerek tányérjába. Előző nap az egyik barátnőm említette futólag, hogy spárgalevest főzött, de nem krémlevesnek, hanem olyan zöldséglevesesen. Ez szöget ütött a fejembe, miért is ne lehetne spárga is a zöldséglevesben? Attól olyan nyárias lenne. Főleg, ha a többi zöldség is mind új, nyári.

Rusztikus nyári zöldségleves

Ezzel a gondolattal indultunk bevásárolni a palacsinta mellé készülő leveshez és vettünk újkrumplit, új kelkáposztát, újhagymát, karalábét, zöldspárgát, zsenge sárgarépát és fehérrépát. A cukkininek nem bírtam ellenállni, pedig nyilván nincs még itt az ideje, a paradicsomot pedig inkább jófajta olasz konzevrből tettem a lábosba. Petrezselymet a nagymamám kertjéből, kakukkfüvet az ablakból vágtam a bele. Annyira jól elvoltunk a leves készítésével, hogy végül ez lett az igazi ebéd – mindenki több tányérral is evett, a palacsintát csak úgy mellékesen elfogyasztottuk utána, mert ugye a leves után is kell valami… Fotó sem készült róla.

Recept

1 nagy sárgarépa
1 fehérrépa
2 csomag újhagyma
3 gerezd új fokhagyma
3 db közepes újkrumpli
1/2 kg zöldspárga
1 kisebb karalábé
1 kisebb cukkini
1 doboz konzervparadicsom
4 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 tk citrombors

olvaolaj

frissen reszelt parmezán
pirított kenyérkocka

Kevés olívaolajon 5-7 percig dinsztelem az egyformára vágott sárgarépát, fehérrépát és a felkarikázott újhagymát, az egészet sózom, borsozom. Hozzáadom a fokhagymát, a szeletekre vágott karalábét, a felkockázott újkrumplit és további 1 percig dinsztelem. Hozzáadfom a paradicsomkonzevret a levével együtt, a kakukkfűagakat, majd felengedem 1,5 l vízzel. Fedő alatt felforralom és amikor a zöldségek félpuhák hozzáadom a megtisztított, feldarabolt spárgát és a szeletekre vágott cukkinit. Épp csak addig főzöm, amíg az utolsó két zöldség ressre fő. Ha kell utánaízesítem és belekeverem az apróra vágott petrezselymet. 10 percig pihentetem a levest fedő alatt, majd tányérokba szedem, nagy adag frissen reszelt parmezánt szórok miden tányérba és akinek még így sem elég tartalmas a leves, pirított kenyérkockát kínálok mellé.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkLimonádé szezon
Következő cikkKedvenc klasszikusok: quiche

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Jó reggelt!
    Még soha nem szóltam hozzá gasztro bloghoz, most is inkább kérdezni szeretnék. Kb 15 éve 2 sikertelen spárga kísérlet után felhagytam a próbálkozással, a múlt hétig, az eredmény azt hiszem megint 15 évre eltántorít, ha nem sikerül valami használható infót begyűjtenem. Szóval fehér spárgából (1/2 kg) hámozás, levágás után megfőztem só nélküli vízben, mixeltem, az eredmény, mintha egy varrodát felsöpörtem volna. Mire szűrőn átpasszíroztam, nem maradt egy tányérnyi krémlevesnek való. Férjem szerint már nincs szezonja a spárgának, nem szabad ilyenkor venni. Kóstoltam nyersen, nem volt keserű, és roppanósan tört. Hol a hiba, tud nekem valaki segíteni?