Nyári tekercs

Sose gondoltam volna, hogy a vietnámi nyári tekercsről egyszer kiderül, hogy megosztó étel. Én annyira elfogult vagyok vele szemben – simán beválasztanám a világ legjobb 5 ételei közé – fel sem merült bennem soha, hogy van, akit kifejezetten hidegen hagy. Azt megértem, hogy nem mindenki szeretne bajlódni a feltekerésével, mert az valóban macera, vagy legalábbis el kell hozzá sajátítani és személyre szabni a technikát, de hogy készen se kelljen… vannak még meglepetések.

Vietnámi nyári tekercs

A frissességét szeretem, hogy hűvös és roppanós. A gumiszerű rizslap pedig annyira bizarr, hogy úgy jó, ahogy van. Miután az elsőt megízleltük Vietnámban, gyakorlatilag ezen éltünk. Kóstoltunk mellé mindent, hogy kell, de minden rendelés nyári tekerccsel kezdődött. A zöldfűszerek – menta, koriander, ázsiai bazsalikom adják meg a tekercs értelmét: lehet bele pakolni mindent, de ezek nélkül semmit sem ér. Általában garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra és uborka az alap. Nálam ez attól függ, hogy mi van itthon, de leginkább kínai kel, sárgarépa, uborka, rizstészta és fűszerek variációban készül. Garnélával a legjobb. Most mangó-maracuja mártogatós készült mellé, amiből egy keveset a tekercsbe is tettem.

Recept (4-6 személyre)

8 rizslap
1 sárgarépa
1 kígyóuborka
1 kisebb kínai kel
1 kis csokor koriander
8 nagyobb mentalevél
8 levél ázsiai bazsalikom
rizstészta

1 mangó
3-4 maracuja
1 salotta
1 tk olaj
1 kimagozott thai vörös csili
1 ek nádcukor
kevés só

A mártogatóhoz a salottát finomra vágom és kis lábosban az olajon puhára párolom. Hozzáadom a mangót és addig fedő nélkül addig főzöm, amíg elkezd szétesni. Ekkor mellékanalazom a maracuját, beleteszem a finomra vágott csilit és összekeverem. 2 percig főzöm, majd ízesítem kevés sóval és kb. 1 ek nádcukorral, ha a mangó nem igazán édes, mehet bele több cukor is. Lekvár sűrűségűre főzöm. Lehűtöm.
Tálalás előtt max. 1/2 órával feltekerem a tekercseket. A rizstésztát leforrázom, amikor megpuhult leszűröm. A sárgarépát és az uborkát julienne-re vágom. A mentát és a bazsalikomot felaprítom. Mindent a kezem ügyébe helyezek, középre pedig egy tiszta, száraz konyharuhát.
A rizslapokat egyenként forró vízbe mártom, 10-20 másodpercig hagyom ázni. Amikor megpuhult, kiteszem a konyharuhára, hagyom pár másodpercet állni, leitatom róla a vizet. Rápakolom a tölteléket: legalulra a kínai kelt, rá mártásból egy kis kanálnyit, majd a többit, és szorosan feltekerem úgy, hogy az egyik vége nyitva marad.

A 9 nő az utcán borvacsorán a Tokaj Nobilis 2008-as Sárga muskotálya mellé készült.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -