Padlizsán a forró sütőben (vagy grillen)

Hőség van. Ilyen időben a nyitott hűtőszekrény előtt lenne a legjobb ácsorogni, amíg le nem megy a nap. Legalábbis addig, amíg végre szabadságra tudok menni (ami nem igérkezik kivitelezhetőnek egyhamar). Legszívesebben csak fagyit és jéghideg gyümölcsöt ennék + hűtött italokat szürcsölgetnék. Általában ezt is teszem, aztán egyszercsak szembejön velem egy ételfotó és ugrik minden hűsölési terv: bekapcsolom a sütőt tűzforróra és olvasztott sajt hegyeket kreálok ebédre. Ez az a helyzet, amikor minden külső körülmény ellenére nem tudok a józan eszemre hallgatni (van nekem olyan? – jogos kérdés ezek után), mert annyira, de annyira ínycsiklandó az, amit látok. És különben is, utána lehet még fagyit enni és jeges jázminteát inni…

Grillezett rakott padlizsán parmezánnal


A helyzet a forró sütő és a sok olvadozó sajton kívül nem annyira vészes, ugyanis a recept paradicsomot és padlizsánt tartalmaz még – ezek igazi nyári finomságok. Főleg, ha a az eredeti utasítások ellenére nem konzerv, hanem friss, illatos paradicsomot használunk. A SOK frissen reszelt parmezán és a felaprított nagy csokor bazsalikom igazi ínyenc ételt varázsol ebből az amúgy nem túl szofisztikált receptből.

Recept (4 személyre)

4 kisebb vagy 2 nagyobb padlizsán (összesen 1 kg)
30 dkg mozzarella tömbsajt szeletelve
5 dkg parmezán
1 csokor friss bazsalikomlevél
1 dob. konzervparadicsom (egészben eltett)
2 gerezd fokhagyma
a szárított pirospaprika (csípős)

6 ek olíva olaj

A padlizsánokról hosszában, mindkét oldaláról egy nagyon vékony szeletet levágok, szinte éppen csak a héját, hogy majd a további szeletelésnél szép egyforma szeleteket kapjak, ne legyen 2 szeletnek púpja. A levágott részt nem használom fel. A padlizsánokat ezután tovább szelem, darabonként összesen 4 szeletre. 1 szelet 1/2-1 cm vastag lesz, a padlizsán méretétől függően. Olívaolajjal a szeletek mindjkét oldalát bekenem.
A szószhoz felhevítek 2 ek olajat és megfuttatom rajta az összetört fokhagymát és az szintén összetört pirospaprikát. Figyelek, hogy nehogy megégjen, mert keserű lesz. Hozzáadom paradicsomkonzervet (a paradicsomokat a nagyobb darabokra vágom), sózom és addig főzöm míg besűrűsödik. Leveszem a tűzről, belekeverem az összetépkedett bazsalikomot és a frissn, finomra reszelt parmezánt.
A padlizsánszeleteket egy kis olajon grillserpenyőben (vagy akinek lehetősége van rá, grillen) jól átsütöm, egyszer megfordítva. Tűzálló tálban padlizsánonként lerétegezem: 1 szelet padlizsán, paradicsommártás (kb 2 ek), 1 szelet mozzarella, stb.
Sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm, akkor jó, ha a sajt kissé megpirul. A legjobb (lenne) grillen sütni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -