Teljesen egyértelmű, hogy Toszkánából hazatérve gyorsan felhasználom az onnan direkt ecélból hazamentett pár napos szikkadt kenyeret. Panzanella, azaz toszkán kenyérsaláta készült belőle a lehető legegyszerűbb formában: nincs benne más, mint paradicsom (bárcsak hoztam volna azt is…), uborka, lilahagyma és isteni extra szűz olívaolaj a farmról, ahol laktunk. És még két féle ecet. Na meg bazsalikom, só és bors. De aztán tényleg ennyi. Hamarosan megnézhetitek hogyan készül mindez, mert miközben ezt írom egy kamera veszi minden mozdulatomat. Részletek hamarosan 🙂

A panzanella igazi vidéki étel, nincs benne semmi flancos alapanyag és pont az a lényege, hogy minden felhasználásra kerüljön – az előző napról megmaradt szikkadt kenyér is. A kenyér adja az étel gerincét, épp ezért nem mindegy hogy milyen. Fontos, hogy tényleg szikadt legyen, mert így magába szívja az ecetet és az olajat, sőt még a paradicsom levét is, de nem ázik szét. Toszkánában a kenyérbe nem tesznek sót, ami az ezen a vidéken kívül élőknek igencsak furcsa élmény. Mint megtudtam ez a szokás a 16. századra, egészen pontosan az 1540-41-es “só háborúra” vezethető vissza, amikor a só ritka és nagyon drága kincsnek számított a rá kivetett adó miatt. A környékbeliek csínján bántak a nehezen beszerezhető alapanyaggal, a kenyérből egészen egyszerűen kihagyták. Az eredménnyel nagyon elégedettek lehettek (vagy csak megszokták így), mert a mai napig só nékül sütik a kenyeret.

A kenyér Toszkánában nagyon fontos része az étkezésnek, ugyanolyan gyakran és változatos formában kerül az asztalra, mint nálunk a krumpli. Sűrítenek vele levest (pappa al pomodoro), vagy nyársra húzzák hús és zöldségek társaságában (arrosto misto). Vagy éppen salátába teszik. Az így keletkező saláta nagyon laktató, akár önálló fogásként is megállja a helyét egy forró nyári napon.

Panzanella
 

Recept (6 személyre)

1/2 kg szikkadt kenyér
1/2 kg paradicsom
1 kígyóuborka
2 fej lilahagyma (vagy 2 csomag új lilahagyma)
1 nagy marék bazsalikom
1/2 dl extra szűz olívaolaj
2 ek fehérborecet
1 ek balzsamecet
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors

A kenyeret 2-3 cm-es darabokra vágom. Az uborkát és a hagymát durvára szeletelem, a paradicsomot cikkekre vágom. Az olajat és az ecetet összekeverem és a felkockázott kenyérre öntöm, 15 percig hagyom állni, hogy a kenyér magába szívja a folyadékot. A zöldségeket egy nagy salátástálban összekeverem, sózom borsozom és szintén hagyom egy kicsit pihenni, hogy a paradicsom a só hatására kiengedje a levét. A zöldségekhez keverem a kenyeret, beletépkedem a bazsalikomot és alaposan összeforgatom. Ha kell még egy kis olajat adok hozzá. Fogyasztás előtt jót tesz neki, ha egy kicsit pihen a hűtőben lefedve.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkThe connection was reset
Következő cikkCseresznye-egres salsa
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.