Paradicsomos sárgaborsófőzelék

A sárgaborsófőzelék előkelő helyen szerepelt a napközis menzák feketelistáján, leginkább azért, mert megállt benne a kanál, ahogy ott készítették. Ennek ellenére nekem az egyik kedvenc főzelékem volt és hatékony kampányolásra volt szükségem ahhoz, hogy rávegyem anyut, főzzön nekem ilyet - ő sem szerette. Én nem szeretnék senkit meggyőzni, ezért ez a szokásostól nagyon eltérő sárgaborsófőzelék édesburgyonyával, paradicsommal és a tetején avokádóval készül.

Hozzávalók:

2 ek kókuszolaj

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek só

1/2 tk őrölt bors

2-3 babérlevél

1 tk római kömény

40 dkg sárgaborsó

1 nagyobb édesburgonya

4 dl paradicsompüré (passata)

6 dl víz (vagy alaplé, maradék húsleves)

A tálaláshoz:

1-2 avokádó

1 kis csokor koriander

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat és puhára pároljuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót, további 1 percig pirítjuk, majd a sárgaborsót is a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott édesburgonyát és felöntjük paradicsompürével, majd vízzel. Fedő alatt, kb 40 percig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Amikor kész, 1/3 részét turmixgépben krémesre turmixoljuk – ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kevés vizet, vagy húslevest, ha van. A leturmixolt főzeléket visszatesszük a többi mellé a lábasba és összekeverjük. Tálaláskor falatnyi darabokra vágott avokádóval és finomra aprított korianderrel szórjuk meg.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -