VIDEÓ: villámgyors pariszósz és három tésztavacsora
Havas DóraKellenek életmentő receptek rohanós hétköznapokra, ezért bemutatjuk a világ legegyszerűbb pariszószát és hozzá három ötletet a gyors, változatos tésztavacsorához. Ha van egy jó paradicsomszószod, már nem menthetetlen a helyzet! (Az olasz mammák, most ne figyeljenek!)
Gyors paradicsomszósz (1 adag, 4 személynek):
1 paradicsomkonzerv (400 g)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
Az olívaolajat felhevítjük és rádobjuk a finomra aprított fokhagymát. Amikor lekezd illatozni, hozzáadjuk a paradicsom konzervet is és elkezdjük főzni. 5 perc után krumplinyomóval összetörjük a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony láng felett lekvár sűrűségűre főzzük.
Sonkás-brokkolis tészta
10 dkg speck sonka
3 dkg natúr mandula
35 dkg brokkoli (lehet felengedett, fagyasztott is)
2 ág majoranna
30 dkg rigatoni
A sonkát száraz serpenyőben elkezdjük pirítani, majd ha kieresztette a zsírját, hozzáadjuk a durvára darabolt mandulát is. A brokkolit rózsáira szedjük, két percre forrásban levő sós vízbe dobjuk (ha fagyasztott, akkor csak felengedjük), és ezt is a serpenyőbe tesszük. Lepirítjuk, közben rámorzsoljuk a majorannát.
A rigatonit fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgtajuk a paradicsomszósszal. A tetejére halmozzuk a sonkás-brokkolis feltétet, és tálaljuk. Egy kis reszelt paremzánt is elbír a tetején.
Tonhalas
2 ek kapribogyó
2 ek olívaolaj
1 nagyobb cukkini
só és frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
1 tk vaj
1 tonhal konzerv
30 dkg linguine
1 adag paradicsomszósz
kis csokkor petrezselyem
A kapribogyót száraz serpenyőben lepirítjuk. Közben a cukkinit vékony csíkokra vágjuk (julienne). A sepenyőbe kevés olívaolajat öntünk és rádobjuk a cukkinit is. Magas lángon 2-3 percig pirítjuk, fontos, hogy ne főzzük puhára a a cukkinit, hanem roppanós maradjon. Sózuk, borsozzuk és ráfacsarjuk a citrom levét. Hozzáadunk 1 tk vajat és a lecsepegtetett tonhalat. Összeforgatjuk és összemelegítjük.
A linguine-t fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgtajuk a paradicsomszósszal. A tetejére halmozzuk a cukkinis-tonhalas feltétet, megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel és kevés olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk.
Sütőben sült csirkés penne
30 dkg penne
1 adag gyors paradicsomszósz
1 főtt csirkemell
10 dkg mozzarella
1 marék bazsalikom
3 dkg permezán sajt
A pennét fogkeménynél egy kicsit keményebbre főzzük, leszűrjük és egy nagyobb serpenyőben összeforgatjuk a paradicsomszósz háromnegyedével. Egy hőálló tál alján szétkenünk a szószból egy keveset. Ráborítjuk a paradicsomos tésztát, összekeverjük a falatnyi darabokra vágott csirkemellel, mozzarellával, és az összetépkedett bazsalikommal. Összeforgatjuk a maradék paradicsomszósszal és paremzánt reszelünk a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.