Pásztorpite hideg napokra
Havas DóraEgy jó fűszeres, húsos ragu és egy selymesen krémes krumplipüré mindig jó ötlet. Főleg, ha hideg van és valami otthonos, komfortérzet növelő ételre vágyunk. A pásztorpitében még az a jó, hogy fordítva készül: a pürét tesszük a ragura és még rá is pirítunk a tetejére egy kicsit, hogy a krumpli ne csak selmyes legyen, hanem egy nagyon vékony rétegben ropogós is. A ragu készülhet bármilyen húsból, pl. egy mentás bárányragu is elég kecsegtetően hangzik, és a krumplitakarót is lehet variálni, pl. édesburgonyával vagy zelleres krumplival is dolgozhatunk.
Hozzávalók:
A raguhoz:
2 ek étolaj
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes sárgarépa
1 ek sűrített paradicsom
1 kis ág rozmaring
3 ág kakukkfű
2 babérlevél
15 dkg zöldborsó
1/2 kg darál marhahús (pl. nyak)
1 ek liszt
50 ml száraz vörös bor
4 dl víz
1 ek Worchestershire szósz
A krumplipüréhez:
1 kg főzni való burgonya
15 dkg vaj
kb. 1 dl tejföl
3 tojás sárgája
3 tk só
Elkészítés:
A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, pár percig izzasztjuk, majd a paradicsompürével magas lángon lepirítjuk. A serpenyőbe tesszük a zöldfűszereket és darált húst is, és tovább pirítjuk, amíg a hús megbarnul. Megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon, fedő alatt 40 percig főzzük. Hozzákeverjük a zöldborsót, további 10 percig főzzük fedő alatt.
A krumplipüréhez a kockára vágott burgonyát hideg sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a szobahőmérsékletű tejfölt és habosra keverjük. Végül a tojások sárgáját is hozzáadjuk, ha kell újra megsózzuk és simára keverjük a pürét.
A ragut hőálló tálba kanalazzuk, elsimítjuk a tetején a pürét, ügyelve, hogy mindenhol befedje. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk.