Pásztorpite hideg napokra

Egy jó fűszeres, húsos ragu és egy selymesen krémes krumplipüré mindig jó ötlet. Főleg, ha hideg van és valami otthonos, komfortérzet növelő ételre vágyunk. A pásztorpitében még az a jó, hogy fordítva készül: a pürét tesszük a ragura és még rá is pirítunk a tetejére egy kicsit, hogy a krumpli ne csak selmyes legyen, hanem egy nagyon vékony rétegben ropogós is. A ragu készülhet bármilyen húsból, pl. egy mentás bárányragu is elég kecsegtetően hangzik, és a krumplitakarót is lehet variálni, pl. édesburgonyával vagy zelleres krumplival is dolgozhatunk.

Hozzávalók:

A raguhoz:

2 ek étolaj

1 közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 közepes sárgarépa

1 ek sűrített paradicsom

1 kis ág rozmaring

3 ág kakukkfű

2 babérlevél

15 dkg zöldborsó

1/2 kg darál marhahús (pl. nyak)

1 ek liszt

50 ml száraz vörös bor

4 dl víz

1 ek Worchestershire szósz

A krumplipüréhez:

1 kg főzni való burgonya

15 dkg vaj

kb. 1 dl tejföl

3 tojás sárgája

3 tk só

A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, pár percig izzasztjuk, majd a paradicsompürével magas lángon lepirítjuk. A serpenyőbe tesszük a zöldfűszereket és darált húst is, és tovább pirítjuk, amíg a hús megbarnul. Megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon, fedő alatt 40 percig főzzük. Hozzákeverjük a zöldborsót, további 10 percig főzzük fedő alatt.

A krumplipüréhez a kockára vágott burgonyát hideg sós vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a szobahőmérsékletű tejfölt és habosra keverjük. Végül a tojások sárgáját is hozzáadjuk, ha kell újra megsózzuk és simára keverjük a pürét.

A ragut hőálló tálba kanalazzuk, elsimítjuk a tetején a pürét, ügyelve, hogy mindenhol befedje. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkKörték pitekosárban
Következő cikkHabos csokis pite

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.