Pirított tészta

Megint egy gyors vacsora. Össze kell szednem magam, hogy ne csak a “hipp-hopp összedobok valamit” kategóriát bővítsem, de mostanában sajnos csak erre marad időm. Abban a hitben ringatom magam, hogy a “mai rohanó világban” nem csak én futok mindig valahova, sokan élnek így és a mai szuperszónikus nőknek is fontos, hogy mit tesznek az asztalra. Nem is kizárólag az imádott társ/férj/család/gyerekek miatt, hanem önmagunk miatt is. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy este, amikor végre egy kicsit lelassul a nap és néhány órával a hazaérés után már az agyunk sem pörög tovább fokozott sebességgel, tényleg a komfortérzetünk megteremtéséhez elengedhetetlen otthoni nyugalom, puhaság és biztonság vegyen körül. Ennek az otthoni relaxnak számomra alapvető eleme az, hogy mit eszünk. Segít a lelazulásban, hogy az úton hazafelé megálmodott vacsorát elkészítem, így, mire az asztalhoz ülünk már csak arra koncentrálok, hogy otthon vagyok végre. Fontos momentum ez egy őrült nap végén és persze szembemegy minden mostanában divatos dietetikai és fitness-wellness irányzatnak. Vacsorázni ugyebár korán kellene és akkor is valami könnyűt. Hát legalább ehhez próbálom magam tartani, hogy könnyű legyen és egészséges. És finom.

Zöldséges pirított tészta


Recept (4 személyre)

25 dkg kínai tojásos tészta
3 ek szezámmag
2 ek olaj
3 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 sárgarépa
3 nagyobb fej gomba
1 sárga kaliforniai paprika
1 közepes vöröshagyma
5 levél kelkáposzta (kínai kel is lehet)
3 ek szójaszósz
1 ek thai halszósz
1 tk cukor
őrölt fekete bors

A száraz wokban a szezámmagot aranybarnára pirítom. Kiszedem és olajat öntök a wokba. Ha felhevült az olaj, a chilit és a fokhagymát illatosra pirítom, kiszedem, hogy ne égjen meg. Innentől minden elég gyorsan történik, mint általában a wokban készülő ételeknél. A csíkokra (most nem hosszú csíkokat vágtam, hanem vékony, de csak 2-2,5 hosszúakat) vágott sárgarépát megpirítom, amikor elkezd puhulni, visszateszem a chilit és a fokhagymát, hozzáadom a nagyobb darabokra vágott gombát. Amikor ez is egy kicsit megpirult, mehet bele a csíkokra vágott kelképoszta, kaliforniai paprika és a nagy kockákra vágott hagyma. Az egészet addig pirítom, amíg a kelképosztának szép élénk zöld színe lesz. Ekkor hozzáadom a szója- és a halszósz, a cukrot és a borsot. Magas lángon 3-5 perc alatt összeáll a zöldséges alap. Ehhez keverem a kifőtt tésztát és még egyszer átpirítom az egészet. A végén összeforgatom az aranybarnára pirított szezámmaggal.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -