Egy újabb felturbózott clafoutis. Ezúttal a főszerepet nem a kakaó és a csokoládé, hanem a pisztácia kapja. Imádom a pisztáciát és ezért nagyon frusztrál, hogy olyan nehezen jutok hozzá. Nagy ritkán felbukkan hipermarketekben előre csomagolt (azt hiszem Nobilis) sózatlan, pucolt pisztácia, ilyenkor jól bevásárolok, mert különben csak csillagászati összegekért találok. Ha valakinek van tuti tippje a lelőhelyet illetően, nagyon szívesen veszem!

A pisztácia mánia Szíriához kötődik, ahol (és ez így van az egész Közel-Keleten) pirított magvak nélkül nem élet az élet. Szíria az egyik legrégebbi és legnagyobb pisztácia termelő ország, nem véletlen, hogy elkapott a rajongás a pisztácia iránt. Nem megyek most bele, hogy mennyi féle pirított mag csoda létezik, és ezek milyen osztályozás alá esnek – nem mindegy, hogy hol terem, hogyan pörkölik, ki pörköli – ez egy külön posztot megér, most maradjunk  röviden a pisztáciánál. Pörkölt, sós pisztácia mindenhol van az asztalon, ez az alap. Nagyon gyorsan rászoktunk mi is, teljesen természetes volt, hogy 1-2 hetente kilószámra vásároltuk – haza is hoztunk mindig ajándékba, de nem mindenki értette. Gondolom olyan ez mint a dohányzás (csak találgatok, sose dohányoztam), gyorsan kényszercselekvéssé válik, hogy az ember töri a héját, ropogtatja az isteni pisztáciát. Egyiket a másik után. A sózatlan mag általában süteményekben végzi – ezekből is létezik millió féle, rétestészta alappal készült, kukoricadarás, ragacsos, szirupos, darált és durvára vágott magokkal, stb., stb., stb.

A legfinomabb a friss pisztácia, ami évente csak egyszer, szezonjában kerül piacra. A magot vastag, rózsaszínű burkából kell kiszabadítani ahhoz, hogy az itthon is ismert héjig eljussunk. Ilyenkor még ez is lágy, a mag pedig egészen más ízű, fiatal, zsenge, csodálatos. Olyasmi élmény talán, mint a friss, tejes dió.

Pisztáciás clafoutis ringlóval

Tavaly a Díványra készítettem egy hasonló körtés-mogyorós clafoutis-t, onnan jött az ötlet. Nagyon gyorsan megvan és bármeddig lehet variálni.

Recept (max. 6 személyre)

6 szem ringló
1 körte
5 dkg daráét, sózatla pisztácia
8 dkg liszt

5 dkg világosbarna nádcukor
 + a szóráshoz
3 tojás
1 dl tej

2 dl tejszín

2 ek vajKivajazok ki egy 18×22 cm-es cserépedényt, megszórom cukorral (mintha kilisztezném). A sütőt  előmelegítem 180 fokra.

 A tojásokat kissé felverem és elkeverem a tejszínnel és a tejjel. A lisztet összekeverem a darált pisztáciával, majd hozzáadom a cukrot. A két keveréket lazán összekeverem és a tálba öntö. 

A gyümölcsöket megmosom, kimagozom és felszeletelem, majd a tésztára rendezem. Megszórom 1-2 ek cukorral és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Langyosan, kevás porcukorral meghinve az igazi.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkTortából lekvár
Következő cikkFasírt és crab cake helyett
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

9 HOZZÁSZÓLÁS