Pisztáciás csirke korma

Nem titok, hogy pisztácia rajongó vagyok. Ezt a kötődést a közel-keleten töltött évek alapozták meg, ahol elképzelhetetlen az élet (állandó) pisztáciaropogtatás nélkül. Ez persze elsősorban a sózot-pörkölt pisztáciára vonatkozik – hihetetlen kultúrája van a fogyasztásnak: a hozzáértők (és mindenki az) hosszasan válogatnak, amíg megtalálják a számukra ideális párosítást a pörkölés (esetleg fűszerezés) és az adott pisztácia fajtája között. Nem léphet az ember úgy irodába, üzletbe, vagy érkezhet vendégségbe, hogy ne lenne kikészítve egy kis rágni való pisztácia. És akkor még csak a sózott, pörkölt pisztáciáról van szó.

Pisztáciás csirke korma

pisztacias-csirke-2

Ehhez az ételhez natúr pisztáciára vagy pisztácia pasztára van szükség. Amikor ilyesmihez jutok, azonnal késztetést érzek, hogy valami édességet gyártsak belőle, de most erős voltam és ennek utólag nagyon örülök – sós ételekben is remekül működik. Szoktam pisztáciás hummuszt készíteni, de ez az indiai fűszerezésű csirke recept bekerül a kedvencek közé. Másodjára tökmag pasztával (tökmag vajnak is nevezik) készítettem és úgy is nagyon nagyon finom. Harmadszor pedig tökmag és pisztácia keverék volt az alap. Imádtuk úgy is.

Recept

1 kg csirkemell filé
25 dkg natúr, hántolt pisztácia
5 ek tejszín
3 ek joghurt
2 közepes hagyma
1 kis darab gyömbér
6 gerezd fokhagyma
1 tk garam masala
2 babérlevél
1/2 tk őrölt fehér bors
1 közepes paradicsom hámozva, kockára vágva
1/2 tk zöld kardamom
kis csokor friss koraiander

étolaj
kb. 4 dl csirke alaplé

A pisztáciát a tejszínnel késes aprítógépben pasztává őrlöm.

Egy közepes lábosba 3 ek olajat öntök, felhevítem és megpárolom rajta a finomra vágott hagymát. Hozzáadom a finomra vágott gyömbért és a kardamom kivételével a fűszereket, majd 2 percig pirítom. Hozzáadom a pisztácia pasztát is és további 2 percig pirítom kevergetve.

Hozzáadom a falatnyi kockára vágott csirkét, 5 percig pirítom, majd belekeverem a paradicsomot és a joghurot. Ízlés szerint sózom. Felöntöm annyi alaplével, ami éppen ellepi és 15-20 perc alatt fedő alatt puhára főzöm a húst. Ha kell, a mártáson lazítok egy kevés alaplével vagy vízzel. A végén hozzákeverem a kardamom port, tálaláskor friss korianderrel és néhány szem pisztáciával szórom meg. Gőzölt basmati rizzsel az igazi.

A pisztáciát a Noosti Kft–től kaptam.

pisztacias-csirke

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -