Bajban vagyunk. Azt hiszem pizzasütödévé alakulhatok hamarosan pedig semmi ilyen szándékom nincs. Az történt, hogy pénteken R2r a babakonyhában tevékenykedett én pedig kivételesen nem főztem, amikor betessékelt a konyhába, hogy én is csináljak ott valamit. Hirtelen azt válaszoltam, hogy majd este sütünk együtt pizzát. Nagyon örült, azonnal éhes lett és percenként szólt, hogy vacsoraidő van. Az volt a nagy tervem, hogy veszek kész tésztát – ki akartam próbálni a Tante Fanni készen kapható pizzatésztáját, mert a rétest és a leveles tésztáját szeretem. Be is vásároltam a pizzához mindent csak éppen tésztát nem kaptam. Este mindenféle trükköt bevetettem, de R2r hajthatatlan maradt, pizzát kért. Azt el kell még mondanom, hogy nem eszünk gyakran pizzát, kivéve amikor Olaszországban nyaralunk, akkor minden nap, mert a gagyiért nem adok pénzt és főleg nem vagyok hajlandó megenni a gumisajtot, amit rátesznek, jót pedig kevés helyen sütnek.

Pizza

Szóval nem volt mit tenni, az estét még valahogy kivédtem… valahogy? másnapra beígértem a pizzát. Így szombat délelőtt nekiálltunk, bedagasztottuk a tésztát. A Szakácsok Könyvében található alapreceptet használtam és meg is maradok ennél. Egyszerű és tökéletesen működik. Azt tudtam előre, hogy a sütésnél dől majd el a dolog és eszembe jutott Heston Blumenthal egyik műsora (Quest for the perfect pizza c. epizód), amiben otthoni körülmények között produkálja a tökéletes pizzát – ebben többek között az volt a megjegyzendő, hogy az egyenletes forróság a lényeg – a lehető legforróbb sütő és a forró felület, amire a tészta kerül (a kemencében ez ugye mind adott), ettől sül meg percek alatt és hólyagosodik fel gyönyörűen a pizzatészta. Szerencsére a sütőm 250 fok fölé melegszik, ezzel nem volt gond, a sütőbe helyezett előforrósított serpenyő pedig biztosította a forró sütőfelületet is. A vastag, felfordított serpenyő azért jobb mint egy sima sütőlap, mert sokkal jobban felforrósodik.

Recept
Szakácsok Könyve 470. oldal

4 g friss élesztő
150 g 22°C-os víz
2 ek porcukor
150 g finomliszt
150 g magas sikértartalmú liszt (kenyérliszt, de fontos, hogy ne legyen benne élesztő)
3/4 ek finomított tengeri só

Az élesztőt elkeverem a vízzel és a cukorral, robotgépbe teszem és hozzáadom a lisztet és a sót. Összedolgozom, majd hagyom 10 percet pihenni. Ezután 1/2 órán keresztül dagasztom. Letakarom, meleg helyre teszem és 1 órán át kelesztem a tésztát. Közben elkészítem a paradicsomszószt a pizzára és előmelegítem a sütőt 220 fokra. A serpenyőt a kezdetektől fogva beleteszem, hogy forrósodjon át és csak akkor veszem ki, amikor ráteszem a tésztát.
Amikor megkelt 4 részre osztom a tésztát és kis golyókat formázok belőle. Hármat letakarok és hagyok pihenni, egyet pedig egészen vékonyra nyújtok. Engem nem zavar, ha nem tökéletesen kerek, de ezzel is el lehet játszani.
A vékonyra nyújtott tésztát hagyom 5 percig pihenni, majd ráteszem a feltéteket: most fűszeres paradicsomszósz, főtt pármai sonka, gomba, mozzarela és oliboli – fekete olívabogyó került rá a megrendelő, R2r, kérése szerint. A kész pizzát a forró, felfordított serpenyőre teszem (a serpenyő fonákja a sütőlap) és azonnal visszateszem a sütőbe. 7-10 perc alatt készre sül, figyelni kell rá – amikor a szélei felpúposodtak és megpirulnak azonnal ki lehet venni. Forrón fogyasztva kenterbe veri az itthon kapható pizzák 99%-át.
A maradék tésztákat ugyanígy sütöm ki, a feltéteket ízlés szerint lehet variálni természetesen. Egy pizza így kb. 20 cm átmérőjű (ekkora sütőbe tehető serpenyőm van).

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkNem fogyókúrázom
Következő cikkFánk – a híres beignet
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Tényleg nagyon jól néz ki! 🙂
  Szeretném elkészíteni, viszont nem vagyok egy nagy kelttésztás, így nem is értem teljesen a recept elejét: tehát nem kell felfuttatni az élesztőt, hanem csak összevegyíteni mindennel és utána pihentetni? A dagasztás alatt gépit kell érteni?
  köszönöm előre is 🙂
  Lea

 2. Lila Füge: 1500 Ft drága? Hümmm…
  Szóval ez alatt olasz – minőségi – illúziót keltő példányt alig lehet kapni. Bár én viszonylag ki vagyok békülve a Mákos Gubában újabban kapható, nyilván elektromos sütőben készített darabokkal, kóstold meg (1000 alatt).
  A másik véglet: a két legjobb pizzás hely szerintem az Il Terzo Cerchio és Gianni Pomo d'Orója. Véletlen sikerült meglátogatnom mindkettőt egy olasz barátommal két egymást követő napon, 2000 alatt csak margherita van mindkét helyen (Jézusom!).

 3. Ismerem a problémát :))

  A serpenyőt esetleg egy samottkővel lehet kiváltani. Érdeklődni a kandalló és márványokkal foglalkozó cégeknél 🙂
  (tovább tart befűteni, de jobban működik szerintem).

  @fuge
  Az 1500 ft nem lenne sok, ha jó lenne a pizza (bárhol is csinálják) :))))
  Szerintem az otthoni elkészítésű is jó lehet. És még egy fontos szempont: ne sporoljunk sem a mozzarellán sem a paradicsomon, mert ez a kettő azonnal tönkrevág bármilyen kezdeményezést. 🙂

 4. Nem csak Olaszországban eszünk pizzát, mert nem járunk arra gyakran. Itthon viszont sokkal kevesebb pizzát fogyasztunk mint szeretnénk. Eddig legalábbis így volt. Az egyik kedvenc a DaLello, de az 1500 Ft-os pizzát drágának találom, mert nem egyet eszünk:)