Minden évben sütök ilyenkor mézeskalácsot és nem unom meg, mert vagy egy jól bevált receptem. Pont olyanok lesznek a mézeskalácsaim, ahogy szeretem őket: a sütőből kivéve azonnal puhák és azok is maradnak, a fűszerezésük is kellemes, nem tolakodó.

ombre-mezeskalacs-fekvo
Ombre mézeskalácsok

 

Egyetlen dolgot szoktam megváltoztatni évről-évre, ez pedig a díszítés: van, hogy magokkal rakom ki a kekszeket, van, hogy írókával rajzolom őket körbe vagy teljesen bekenem őket mázzal. Az írókázásban nem vagyok annyira ügyes, mint szeretném – nem megy az aprólékos csipke minta. Idén készültek a legkreatívabb és legmodernekk mézeskalácsok. A díszítés ötlete Péter Annától származik, egy közös mézeskalács sütésen rögtönözte az ombre mintát, amire azonnal többen is lecsaptunk és én a gyerekeimmel azóta többszörösen tökéletesítettem a technikát. Valójában sokkal jobban néz ki, mint amennyire bonyolult előállítani. Jó hír, igaz?

ombre-mezeskalacs-fa
Ombre karácsonyfa

 

Recept azonnal puha mézeskalácshoz:

25 dkg méz

30 dkg vaj

30 dkg világos barnacukor

1 kg liszt

1 narancs reszelt héja

2 tk őrölt fahéj

1 tk szefgűszeg

1 tk szegfűbors

2 tk őrölt gyömbér

1 tk őrölt szerecsendió

2 tk szódabikarbóna

3 +1 tojás

A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a hozzákeverjük a lisztet és a mézet. Fontos, hogy a keverőlapátot és ne a habverőt használjuk, mert nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.

Ha nem ombre dekort szeretnénk, hanem írókával vagy magokkal díszítjük, felverünk egy tojást egy evőkanálnyi vízzel és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kel, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd tetszés szerint díszítjuk őket.

ombre-mezeskalacs-2
Ombre mézeskalácsok

 

Ombre díszítés

1 csésze cukor

1 csésze víz

2-3 vegyes színű marcipánmassza vagy cukortészta

A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, addig amíg a cukor felolvad a vízben és egy kicsit besűrűsödik – kb. 7 perc. Lehűzzuk a tűzről és ahgyjuk kihűlni.

A marcipánmasszákból diónyi darabokat lecsípünk és kicsit összenyomkodunk. Porcukorral meghintett deszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk a színes gombócot. Tetszés szerint kettéhajtjuk, akár többször is, hogy a színek keveredjenek. A kinyújtott masszát a kekszekkel megegyező kekszformákkal kiszúrjuk. A mézeskalácsokat vékonyan megkenjük cukrosziruppal – ez lesz a ragasztó, majd mindegyikre azonos formájú kiszúrt marcipánt helyezünk. Hagyjuk megkötni és dobozba tesszük a kész mézeskalácsokat.

ombre-mezeskalacs
Ombre mézeskalácsok
5/5 (4)

Kérjük, értékeljen

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Ha a sablon elkészült, nekiállok a mézeskalács tészta összeállításának. Bár én ezelőtt másik tésztát használtam a házikóhoz (de ennek a receptje sajnos Magyarországon lapul a régi lakásomban), idén ugyanabból készítettem el, amiből azokat szoktam csinálni, amiket meg is eszünk. Tavaly bukkantam rá Havas Dóra (Lilafüge) receptjére, és annyira szuper, hogy én bátran ajánlom mindenkinek. Fűszeres, puha, és könnyű vele dolgozni. A házikó esetében is remekül működött, a receptben lévő adag nekem egy házikóra, és kb. két doboz mézeskalács figurára volt elegendő. https://lilafuge.hu/puha-es-divatos-mezeskalacs/ […]