Pulled pork taco
Havas DóraA tacoban az a jó, hogy végtelen sok variációban elkészíthetjük. Mégis, ha meg kellene neveznünk egy igazi klasszikust, akkor az az omlósra sütött sertéshúsos változat, azaz a pulled pork taco lenne. Aki egyszer kipróbálta, újra meg újra ezt kéri majd...
Hozzávalók
Az omlós sertéshúshoz:
2 kg sertéslapocka
2 ek. só
1 ek. durvára tört bors
2 ek. fűszerpaprika
1 csapott ek. füstölt paprika
1 ek. szárított oregánó
1 ek. szárított majoranna
2 tk. finomra őrölt koriander mag
2 ek. dkg barna cukor
2 lime frissen facsart leve
4 dl víz
1 fej fokhagyma
A taco összeállításához:
Friss paradicsom salsa, fűszeres barack salsa, kukorica salsa, tortilla lapok.
Elkészítés:
Összekeverjük fűszereket és a lime frissen facsart levét.
A hús mindkét oldalát alaposan bemasszírozzuk a fűszerpasztával, vágott oldalával lefelé egy tepsire tesszük, és körbelocsoljuk vízzel.
A fokhagymát kettévágjuk és héjastól két oldalról a hús alá dugjuk. Alufóliával letakarva, 130 fokra előmelegített sütőben 3,5-4 órán keresztül sütjük. Ha elpárolgott volna a víz alóla, újra öntünk alá.
Végül levesszük a fóliát és 180 fokra emeljük a hőmérsékletet és további 25 percig pirítjuk a húst.
Ha elkészült, két villa segítségével szálaira szedjük, a fokhagymát kinyomkodjuk és egy keveset a húshoz keverünk. A maradék szaftból is adhatunk hozzá. Puha tortillába kanalazva fogyasztjuk.