Pulykahúsos pite, zöldekkel
Vogel DianaEbben a pitében az a szuper, hogy melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Jól csomagolható, tárolható, így szuper akár egy piknikre, akár egy olyan családi összejövetlre, amihez már előző nap el kell kezdeni a sütést-főzést.
Hozzávalók:
4 dkg vaj
1 közepes méretű fehér (édes) hagyma
1/2 db zöld kaliforniai paprika
60 dkg pulykamell filé
3 evőkanál sima liszt
20 dkg fagyasztott zöldborsó
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 csomag friss, leveles, vajas tészta
só, frissen őrölt bors
a tészta megkenéséhez 1 tojássárgája és 1 teáskanál főzőtejszín keveréke
Elkészítés:
A pulykamell filét maximum 1,5 cm-es kockákra vágjuk és lisztben megforgatjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, az apróra vágott hagymát és paprikát puhára pároljuk, hozzákeverjük a húskockákat és közepes hőfokon kb. 10 perc alatt puhára sütjük. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítjük, majd 2 dl főzőtejszín és 1 teáskanál liszt keverékével felöntve, további 5 perc alatt közepes hőmérsékleten besűrítjük. A zöldborsót puhára főzzük és a petrezselyemmel együtt a húsos raguhoz keverjük és egybeforraljuk. A sütőt előmelegítjük 205 °C fokra, egy kisebb piteformát kivajazunk és a leveles, vajas tésztát kissé kinyújtjuk, hogy a formának megfelelő méretet tudjuk belőle kialakítani, majd kibéleljük a sütőformát, beletöltjük a zöldborsós pulykaragut és befedjük tésztakoronggal. Tetszőlegesen dekoráljuk a tetejét, majd kenjük meg a tojássárgája és tejszín keverékével, majd kb. 40-50 perc alatt süssük készre. Melegen együk, friss zöldsaláta körettel. Vagy miután kihűlt szorosan csomagoljuk fóliába és tálalásig tartsuk a hűtőben.