Quesadilla

Hmmmmm, quesadilla! Imádom. Olvadozó, nyúlós sajt, izgalmas töltelékek, ropogósra sült tortilla, finom mártások. Nekem uzsonnára, vacsorára is tökéletes, pedig eredetileg előétel. Mexikói finomság, puha liszt alapú tortillából készítik (egyszerű esetben boltban is megvásárolható már itthon is sok helyen, de házilag sem túl bonyolult), a töltelék pedig szinte bármi lehet. Az eredeti töltelékek a mexikói konyha alapanyagaiból építkeznek, pl. babpüré, paradicsom salsa, sajt; vagy csirkeszeletek zöld salsa, sajt, természetesen hagyma, koriander és chili társaságában. Az étel lelke a sajt: ettől lesz krémesen lágy a töltekék és nem utolsó sorban ettől ragad össze a két tortilla. Nem jártam még mexikóban, nem tudom ott mit használnak, de a különböző amerikai receptek (ők a második legnagyobb mexikói konyha fogyasztók) Menterey Jack és Cheddar sajtokat emlegetnek. Ebből a tanulság, hogy zsíros, karakteresebb ízű, jól olvadó, sárga sajtot válasszunk, az itthon kaphatóak közül Cheddart vagy Goudát szoktam (pl. a borsos vagy chilis ízesítésű Gouda nagyon jól működik!). Ami a tölteléket illeti: manapság, mivel már a konyhaművészet is erőteljesen globalizálódott és a fusion konyhák szinte nem is számítanak menőnek (na, azért még de) mindenki úgy társítja az alapanyagokat ahogy jónak véli, a lényeg, hogy kreatív legyen és finom – ebben a helyzetben a töltelék olyan, amilyennek megálmodjuk. Én most álmodtam egyet, ami kicsit kacsint az eredeti felé és egyet, ami az aznapi kedvenc összetevőimet tartalmazza.

Spenótos-kecskesajtos és sült hagymás-paradicsomos quesadilla


Recept (2 személyre vacsorára vagy 4 személyre előételnek)

4 puha tortilla
paradicsom salsa
tejföl

A paradicsomos töltelékhez:
1 közepes paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek vaj
10 dkg Gouda (vagy egyéb zsíros) sajt
őrölt bors

A spenótos töltelékhez
25 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
10 dkg friss kecskesajt

őrölt bors

A paradicsomot kettévágom, a magokat és a levét kinyomom, nagyon apró kockákra vágom. A hagymát alacsony láng felett a vajon karamellizálom (egészen addig, amíg teljesen megpuhul és sötét barna lesz, de fontos, hogy ne piruljon meg!), a sajtot lereszelem. Az egyik tortillát a külső oldalán vékonyan megkenem olajjal, a belső oldalára szórom a reszeltsajt felét, erre teszem a felkockázott paradicsomot, erre a hagymát és ismét a reszelt sajtot. A tetejére teszem a másik torillát, jól összenyomom a két lapot és megkenem a tetejét olajjal.

A spenótot leforrázom, alaposan kinyomkodom, majd az olajon megfuttatott fokhagymára dobom és egy kicsit átpirítom, épp annyira, hogy a fokhagyma átjárja. Sózom, borsozom (kaphat egy kis szerecsendiót is). A tortillával ugyanúgy járok el, mint az előző esetben, a rétegek: kecskesajt szeletek, spenót, kecskesajt. Összenyomkodom.

A megtöltött, beolajozott tortillákat sütőlapra teszem és előmelegített sütőben (180 fok) addig sütöm, amíg a teteje egy kicsit megbarnul és a sajt megolvad. Forrón lehet tálalni tejföl és salsa kíséretében. Ha csak egyet készítünk, serpenyőben is át lehet sütni, de így meg kell fordítani félidőben.

Tortilla recept (8 tortillához)

Bár én ezúttal bolti tortillát használtam, íme a recept a házi készítésűhöz is. Nekem eddig ez működött a legjobban.

50 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
65 ml olaj
2,5-3 dl langyos víz (amennyit felvesz)

Az összetevőket a víz felével keverőgépben összekeverem majd fokozatosan annyi vizet adok hozzá, amennyit felvesz és kis labdává alakul. Dagasztókanállal tovább keverem legalább 5 percig, amíg ruganyos lesz (lehet az egészet kézzel is végezni lisztezett gyúródeszkán, de fontos hogy ruganyos tésztát gyúrjunk). A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kis korongokat formálok belőlük és nedves konyharuhával letakarva 30 percig pihentetem. Ezután laposra nyújtom őket (amilyen laposra csak lehet 2-3 mm) és egyenként, közepesen meleg serpenyőben 1-2 perc alatt készre sütöm (oldalanként kb. 1 perc). Hűtőben 1-2 hétig eláll csak vigyázni kell, hogy ne száradjon ki. Még nem próbáltam, de szerintem a fagyasztást is kibírja.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -