Recycling

Nincs most időm írni, de már annyira régen jártam a saját blogomon, hogy legalább egy fotó post erejéig muszáj tiszteletemet tennem, úgy érzem. Folyt. köv. hamarosan.

Tejcsokis mogyorófagyi habcsókkal


Eredetileg egészen mást kezdtem el készíteni, majd amikor a munkálkodásom a végéhez közeledett kezdtem rájönni, hogy valójában már befejezhetem, jó lesz ez így ahogy van, nem kell ahhoz ragaszkodnom, amit elképzeltem. A mogyorós csokifagyi fogta magát és elcsábított, kösz David! – pedig én habcsóktortát akartam készíteni (most, hogy már megkaptam Pirit – a piros KitchenAid robotgépet, elgondolkoztam azon, lehet, hogy a sors próbált nekem jelezni, hogy várjam meg őt a habcsóktortával??? Ugyanis az ihletet innen vettem, és itt a piros (?) KitchenAid robotgép beavató szertartásán készült a habcsóktorta. Érdekes. Felettéb érdekes. Már-már félelmetes…) Szóval elkészült a mogyorófagyi, de maradt egy csomó felaprított, némileg kiázott mogyoróm és lett egy nagy adag tojásfehérjém is. Így lett a tervezgetésből, majd az eltérülésből, igazi recycling projekt: a mogyoróból grillázs lett, ami nagyon finoman ropog a habcsók tetején – ami most nem torta ugyan, de a fagyi mellett királyi kiegészítő.

Recept

Gianduja Gelato (tejcsokis mogyorófagyi) (1 l-hez)
David Lebovitz receptje alapján (Perfect Scoop)

185 g mogyoró
2,5 dl tej
1/2 l főzőtejszín
15 dkg cukor
1 csipet só
12 dkg tejcsoki (jót tesz, ha jó minőségű a csoki)
5 tojássárgája
1/8 tk vaníliakivonat

A mogyorókat száraz serpenyőben megpirítom, konyharuhába teszem és a héját amennyire lehet ledörzsölöm. Aprítógépben finomra aprítom.
A tejet a tejszín felével , a cukorral és a sóval felmelegítem, ha meleg, lehúzom a tűzről és hozzákeverem az aprított mogyorót. Lefedem és egy órán át pihentetem.
A csokit apró darabokra tördelem, tálba teszem. A maradék 2,5 dl tejszínt forrásig melegítem és a csokira öntöm, addig keverem, amíg teljesen homogén lesz. A tálra egy szűrőt teszek és félrerakom.
A mogyorós tejet leszűröm, a mogyorót alaposan kinyomkodom, féretszem (grillázs készül majd belőle, David kidobja – ejnye!). A tejet felmelegítem (nem forralom). Egy tálban összekeverem a tojássárgákat, folyamatos keverés közben lassan hozzáöntöm a meleg mogyorós tejet. Az egészet visszaöntöm a lábosba és közepes láng felett sűrűre főzöm a krémet (folyamatosan kell keverni és nagyon figyelni, hogy ne legyen belőle tojásrántotta). Akkor jó, ha a kanalat szépen bevonja és nem folyik. Innetől gyorsan kell cselekedni: a sűrű krémet az előre odakészített szűrőn keresztül a csokimasszába öntöm, alaposan elkeverem, hozzáadom a vaníliakivonatot, majd jeges víz felett hűtve kevergetem, amíg szinte teljesen kihűl. Hűtőben teljesen lehűtöm. Ha ez megvan, a fagyigépben elkészítem.

Habcsók (1 közepes tortaalaphoz)

3 tojásfehérje
15 dkg prcukor átszitálva
1 csipet só
ízlés szerint 1/2 vaníliarúd, reszelt citrom-, narancshéj, stb., de önmagában is finom!

A tojásfehérjét felhasználás előtt legalább egy órán át szobahőmérsékleten tárolom. Fontos még, hogy a tál és a habverő maximálisan tiszta, zsiradékmentes legyen, nem árt mindent áttörölni, mielőtt habcsókgyártásba kezdünk.
A fehérjéket habosra verem – majdnem egészen kemény habbá, majd 3 részletben hozzákeverem a cukrot + hozzáadom a sót. Fényes, kemény habot kell kapni a végére. Érdemes az ujjaink között elmorzsolva egy kis habot ellenőrízni, hogy a cukor teljesen feloldódott-e. Ha kész tetszés szerint formázom: most egy sütőlapra sütőpapírt terítettem (egy csepp habbal a papírt a sütőlaphoz ragasztottam) és arra korong alakban kentem a habot (mivel tortát készültem csinálni). Ezután 100 fokos sütőben min. 1 órát sütöm/szikkasztom, amíg megkeményedik és tortaforma esetén egy kicsit megrepedezik (ettől lesz rusztikus). Fagyi mellé gyümölccsel, vagy csak magában is nagyon finom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -