Bevallom, kicsit elfáradtam a VKF! szervezés-összegzés, valamint az ezzel egyidőben zajló egyéb elfoglalátásgaim miatt. Ne tessék félreérteni, nagyon jó volt és nem csinálnám se vissza, se másképp, de munkás dolog ez a bloggermozgalmi aktívkodás, főleg ha közben sok egyéb tennivaló is akad. Ezzel magyarázható, hogy kicsit csöndben voltam itt a blogon. No meg azzal, hogy egymás után két hétvégén is aranygaluska party-t tartottunk – jó sok aranygaluska és sok kedves vendég társaságában. Ha szerettem volna sem kerülhetett volna fel a főszereplő fogás ide, mert nem maradt egyetlen pirult diódarab sem. De még a minestrone vagy a csirke becsinált leves is elfogyott, bár azokat nem biztos hogy ide szánnám. (Ez így egészen nem igaz, mert készülök egy hosszabb értekezésre a minestronéról, de ahhoz előbb egy újabb adagot kell gyártani, ami nem azonnal lesz.) Talán a fent említett fogásokból is kiderül, hogy a novemberrel beköszöntött nálunk a tartalmasabb ételek ideje is, alig várjuk, hogy vége legyen a hétnek és a sötétséget, szürkeséget, nyálkás vagy éppen zimankós időt valami szívet melengető finomsággal ellensúlyzzuk.

Ricottával sült csirke


Nagyon kellemes ebéd kerekedett a képen látható ricottás csirkéből. A töltelék, ami a csirke bőre alá kerül annyira finom, hogy érdemes belőle egyből dupla adagot készíteni és külön tálban a csirke mellett megsütni, majd felfújtként tálalni. Mellé tepsiben sült zöldségeket ettünk – krumpli, sütőtök, fehér- és sárgarépa zöldfűszeres olíva olajban átforgatva. A csirkéhez az alapötletet a Gourmet valamelyik nem túl régi számából vettem, a fűszerezésen változtattam egy picit. A nagy tanúlság ebből a receptből számomra a csirke feldolgozása: az egész csirkét a két melle között végigvágtam, a melleket lefejtettem és a hátcsontot kiemeltem. Így a csirkét ki lehet teríteni, belső oldalával lefelé egy tepsibe és egyenletesen átsütni – nem szárad ki sehol. A hentes nagyon készségesen megmutatta, hogy a műveletet hogyan végezzem el, köszönet ezért.

Recept

1 közepes csirke, hátcsont nélkül
2 ek olíva olaj

frissen őrölt bors

75 dkg ricotta
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
2 kissé felvert tojás
5 dkg frissen reszelt Parmigiano-Reggiano
2 ek friss oreganó apróra vágva
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
1 tk só
frissen őrölt vegyes bors

A csirkét megmosom, hátcsontját a fent leírt módon kiszedem, kívül-belül sózom, borsozom.
A töltelékhez a fokhagymát összetöröm és az olíva olajon kicsit megfuttatom, hogy illatozzon. Nagyobb tálba teszem, hozzákeverem a ricottát, a tojást, a parmezánt és a fűszereket. A töltelék 1/3 részét óvatosan a csirke bőre alá töltöm, az egészet megkenem olíva olajjal és 200 fokos sütőbe teszem. A maradék tölteléket kiolajozott hőálló tálba teszem és miután a csirke már 30 percet sült, becsúsztatom mellé a sütőbe. A ricotta felfújtat 30 perc alatt készre sütöm, eddigre a csirke már egy órája sül, ez is elkészül. Tálalás előtt a húst 10 percig pihentetem.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkStaféta
Következő cikkSzolgálati közlemény
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. jogos az értetlenkedés… ugyanis, íme egy videó, hogy hogyan kell ezt csinálni:
    http://www.youtube.com/watch?v=l-8tMEwBnSA
    viszont, a hentesen pont nem ezt mutatta, vagyis ô a 2 mell között vágta el hosszában a csirkét, majd a melleket a bordákról lefejtette és oldalra kihajtotta, a csontot pedig kiszedte a bordákkal együtt. az eredmény ugyanaz, vagyis egy lapos csirkét kapsz, de ezzel nem a hátcsontját vesszük ki, tehát azt rosszul írtam. így vili?
    azért holnap egyeztetek a hentessel 🙂