Répatorta

Talán mindenkinek van kedvenc répatorta receptje. A könnyen összedobható torták egyike, ami emellett nagyon finom, és mint a mellékelt ábra is mutatja, valamennyire variálható – készülhet egy nagy tortaként, muffinformában egyéni adagokban, krémmel vagy anélkül, különböző feltétekkel. Nálunk arra is volt példa, hogy G megsütötte, minden női segítség nélkül, erre még ma is büszke vagyok.
Két oka van, hogy ezt az alapdarabot most szeretném bemutatni: egyrészt mostanában kért tőlem valaki répatorta receptet, másrészt a múlt héten pont sütöttem és a krém minden eddiginél jobban sikerült (ezen a téren folyamatos kísérletezésben voltam, de azt hiszem most befejeztem), ezt szeretném megőrízni a jövő répatortáinak is.

Répatorta narancsos krémmel


Recept (1 tortához vagy 24 muffinhoz, kevesebb muffinhoz felezhető a recept)

40 dkg cukor (barna cukorral is jól működik, talán legjobb fele-fele arányban sima és barna cukorral)
1,5 dl olaj
4 ek narancslé
1 tk vaníliakivonat
4 tojás
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk só
22 dkg liszt
3 csésze reszelt sárgarépa (6-8 közepes db)
10 dkg darált dió vagy mogyoró

A krémhez

50 dkg krémsajt (Philadelphia)
15 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja

A cukrot, az olajat, a narancslevet a vaníliát és az enyhén felvert tojásokat összekeverem. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is vegyítem: a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. A két keveréket alaposan elkeverem, majd belekerül a reszelt répa és a darált dió. Lisztezett, vajazott sütőformába teszem és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm. Ha tortát készítek a formából kiborítom és hagyom kihűlni, majd kettévágom lapjával és megtöltöm a krém 1/3-ával, a többi krémmel pedig bevonom a tortát. A muffinokat a formából kiveszem, hagyom kihűlni, a krémet pedig a lehűlt muffinok tetejére kenem. Kókuszreszelékkel díszítem.

A krémhez a krémsajtot a porcukorral fényesre keverem, hozzáadom a vaníliakivonatot és a narancs finomra reszelt héját.

Variációk: Ha fűszeresebb répatortát szeretnék, teszek az alapba 1/2 tk gyömbérport és 1/4 tk szerecsendiót. Mogyoróval is nagyon finom a dió helyett.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -