Ha a múltkor azt írtam, hogy szeretek Mákországban élni, most ki kell egészítenem azzal, hogy az is nagy örömmel tölt el, hogy híres Májország vagyunk. Természetesen a lista élén a libamájjal, de a kacsamájról sem szabad megfeledkeznünk. Furcsán hangozhat ez az én számból (klaviatúrámból), hiszen hangosan hirdetem, hogy nem nagyon eszem húst, de bevallom töredelmesen, még a sarki menzára is átmerészkedek, ha rántott kacsamáj szerepel az étlapon, pedig borzasztóan kiszárítják és olajban úszik… de akkor is kacsamáj és a miénk.
A kacsamáj rangos helyet foglal el a gasztonómiában, ha nem is annyira magas presztizsű, mint a libamáj – költséghatékonyabb megoldásként egyáltalán nem lehet panaszunk a minőségére. Pl. a híres foie gras (szó szerint hízlalt máj) elnevezés is takarhat kacsamájat, a pontos megjelölés foie gras de canard a kacsamáj, és foie gras d’oie a libamáj esetén.

Rizottó konyakkal és kacsamájjal


A hétvégén családunk néhány tagja elméretezte a kacsamájvásárlást és így jutottam hozzá véletlenül egy szép adag csodálatosan friss májhoz. Ennek a szerencsének azért is külön örülök, mert egyben felfedeztem egy (számomra) új receptbányát az Italian Cooking and Living honlapján. A recept egyébként kíváló alkalom arra, hogy gyakoroljam a konyhai ténykedés egyik alaptézisét: az időzítést. Mindenki, aki próbált már egynél több dolgot összedobni egyszerre (hús+köret) tudja, milyen fontos, hogy az amit egyszerre tálalunk fel, közel azonos időben készüljön el, hogy friss legyen és a tálalás pillanatában a legjobb formáját hozza. Ennél a fogásnál ez kiemelten fontos, mert mindkét fő alkotóeleme, a rizottó és a máj, egyformán kényes és egy adott pillanatban a legfinomabb, de akkor aztán igazán mennyei. Na, ezt a pillanatot kell most ügyesen összehangolni.

Recept (4 személyre)

1/2 kg kacsamáj
3 dl konyak
3 közepes hagyma (ha van, salotta)
2 ek vaj
25 dkg Arborio rizs
1 l csirke alaplé
4 szál szárzeller (kb. 1 egész fele)

frissen őrölt bors
20 dkg Parmigiano-Reggiano reszelve

Az időzítésről: a májat akkor kezdem készíteni, amikor a rizottó félkész, így kb. egyszerre készül el a kettő.
A májakat megszabadítom az inaktól és annyi konyakba áztatom a darabokat, amennyi befedi őket (kb. 2 dl), fél órára félreteszem.
A rizottóhoz 2 hagymát felaprítok és közepes lángon a vajon puhára párolom. Amikor a hagyma üveges, rádobom a rizst és pár percig pirítom. Felöntöm 3 ek konyakkal, megvárom, amíg az alkohol elpárolog és a rizs felveszi a folyadékot. Innentől a szokásos módon készítem a rizottót: merőkanalanként adagolom az alaplét, minden adagnál addig kavargatom, amíg felveszi a rizs a folyadékot (összesen kb. 20 perc). Ezt addig folytatom, amíg a rizs al dente keménységűre fő, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Annyi megszakítással, hogy amikor már majdnem kész, a rizst lehúzom a lángról és elkészítem a májat.
A májakat kiveszem a konyak-pácból. A maradék 1 fej hagymát vékony szeletkre vágom és a májra szórom. A májaka teflon serpenyőben mindkét oldalon 2-2 percig közepes lángon pirítom. Mivel nem szeleteket, hanem egész darabokat sütöttem, az eredeti receptben írtnál egy kicsit hosszabban pirítottam. Akkor jó, ha a belseje rózsaszín és vajpuha marad. A pirítás után a májakat kiveszem a serpenyőből, letakarva félreteszem, melegen tartom. A serpenyőbe dobom a felaprított zellerszárat, egy kis sót és 1 ek konyakot (ez felszedi a serpenyőbe ragadt sült darabokat, déglacer), a zellert puhára párolom.
Amíg a zeller puhul befejezem a rizottót: visszateszem a közepesen meleg lángra, hozzáadom az utolsó merőkanál alaplét. Ha ezt felvette és megfelelően krémes, leveszem a tűzről, hozzákeverem a reszelt paremzánt és 1 ek konyakot.
Tálaláskor a rizottóra frissen reszelt parmezánt és frissen őrölt borsot szórok, erre szedem a zellert és 1-2 db májat tányéronként.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkFrisssss!
Következő cikkDMBLGIT – MY BLOG LOOKS GOOD IN THIS!
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.