Rizses lecsó
Havas DóraEz a rizses lecsó egy kicsit olyan, mintha rizottó lenne, de csak annyiban, hogy a rizst együtt főzzük a lecsóval, nem a főtt rizst keverjük a főtt zöldségekhez. Fontos a jó kolbász, a húsos szalonna, a füstölt paprika, hogy telt ízeket kapjunk.
Hozzávalók 4 személynek:
5 dkg húsos szalonna
10 dkg puha füstölt kolbász
6 lecsópaprika
1 hegyes erős paprika (opcionális)
4 nagy paradicsom
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg rizs
½ l paradicsomlé
1 ek só
1 tk fűszerpaprika
½ tk füstölt fűszerpaprika
½ tk őrölt kömény
½ tk frissen őrölt bors
Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk.
A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van megizzasztjuk a őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük.
A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk.