Rizskoch málnaöntettel

Egy tartalmas leves után akár második fogásnak is tökéletes. A málnaöntetet nyugodtan cserélheted a kedvenc házi lekvárodra is!

Hozzávalók 6 adaghoz:

10 dkg mazsola
5 dkg + 1 evőkanál vaj
35 dkg kerek szemű (rizottó) rizs
1 liter tej
4 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
½ teáskanál só
1 vaníliarúd
5 tojás

A málnaöntethez:

15 dkg málna (lehet fagyasztott is)
2 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A mazsolákat annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi egyujjnyira ellepi őket, és félretesszük.

A rizst egy nagyobb lábasba tesszük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, a mézet és a sót. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd beledobjuk a rudat is.

Közepes lángon, sűrűn kevergetve 20–25 perc alatt puhára főzzük, amíg tejberizs állagú nem lesz. Ezután kihalásszuk belőle a vaníliarudat, erre már nem lesz szükség.

Hagyjuk a tejberizst langyosra hűlni, majd a tojássárgájákat is belekeverjük.

A tojásfehérjéket egy tálban egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a rizses masszához forgatjuk. Leszűrjük a mazsolát, és ezt is a rizsbe keverjük.

Egy tortaformát alaposan kivajazunk, majd beleöntjük a rizst.

185 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Ezalatt elkészítjük a málnaöntetet. Az összes hozzávalót egy kisebb edénybe tesszük, és összefőzzük. 10–12 perc után, amikor már a málna teljesen megpuhult, és szétesett, szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek a szószba.

Az elkészült rizskochot még langyosan, a málnaszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -