Saláta ebédre: rétegezz okosan!

Nagyon jó dolog otthonról vinni magunkkal ez ebédet és még jobb, ha olyat készítünk, amit nem kell az irodai mikróban melegíteni. A saláta tud ilyen műfaj lenni, ha pár alapszabályt betartunk. Most ebben segítünk.

Igazán kevés munkahely büszkélkedhet értékelhető menzával, így aki szeretne egészségesen és igényesen étkezni, csomagol magának ebédet. Ennek a műfajnak is megvannak a maga nehézségei… aki valaha próbálta már megtalálni a műanyag doboza tetejét a közös konyhaszekrényben, pontosan tudja miről beszélek. Éppen ezért a csatos üvegbe zárt ebéd az egyik kedvencem, ennél praktikusabb módját nem ismerem az otthonról vitt ebéd összeállításának és szálltásának.

Tejfölös krumplilevest is vihetjük csatos üvegben, de az messze nem lesz ennyire szép és valljuk be, az ebéd nagyon sokat dob egy végigdolgozott hétköznapon is, ha jó. És akkor jó igazán, h a minden érzékszervünkre egyaránt hat. Ha meglátok egy szépen rétegezett salátát, egyből jobb kedvem lesz. A rétegezésnek persze nem ez a fő funkciója, hanem az, hogy a saláta minél frissebb maradjon. Emiatt nagyon fontos, hogy milyen sorrendben kerülnek a hozzávalók az üvegbe.

Azt tudtátok, hogy az így összállított saláta napokig eláll a hűtőben?

  • Az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad a zöldségekhez keverni, különben a saláta összeesik. Ha legalulra kerül az öntet, biztonságban van a saláta!
  • A lédús hozzávalók (pl. paradicsom) kerüljenek alulra, így biztosan nem fogják eláztatni a többit. Erre jöhetnek a nem nedvszívó, de nehezebb rétegek, így a salátaleveleket nem éri nedvesség és nem esnek össze.
  • A nehezebbtől az egészen könnyű hozzávalókig haladjunk alulról felfelé.
  • Széles szájú befőttesüveget használj! Még így is lehet, hogy erősebben kell ráznod az üveget, hogy a lenyomkodott rétegek kicsusszanjanak, de ez nem baj.
  • Az így összeállított saláta akár 5 napig is friss marad a hűtőben.

A kedvenc összeállításaitok mellé, mi is adunk három ötletet, hogy egészen biztosan ne maradjatok isteni saláta nélkül az irodában. Az üvegbe rétegezett saláták tele vannak teljes értékű alapnyagokkal, így egészen biztosan nem maradtok majd éhesek.

Kuszkusz saláta

Főtt kuszkusz

Csicseriborsó

Vajon párolt sárgarépa

Bébispenót

Feta sajt

Mézes mustáros vinaigrette marokkói fűszerekkel

Tonhalas tésztasaláta zöldbabbal

Penne

Párolt zöldbab

Rukkola

Tonhal (konzerv)

6 perces főtt tojás

Tejfölös, citromos öntet

Ázsiai tésztasaláta marhahússal

Leforrázott rizstészta

Édes chiliszószban pácolt marhasült

Sült brokkoli

Kaliforniai paprika

Pirított mogyoró

Sárgarépaszeletek

Ázsia salátaöntet (halszósz, nádcukor, lime, chili)

 

 

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen