Savanyú burgonyakrémleves (sült szárnyassal)
Vogel DianaEz a savanykás leves akár főzelék is lehet, ha egy kicsit több krumplit turmixoltok össze. Ízlés kérdése, hogy éppen mi esik jobban - az biztos, hogy ez a kicsit fanyar, de közben kellemesen krémes étel nem fekszi meg a gyomrotokat, miközben kellemesen tápláló.
Hozzávalók:
1 közepes salátahagyma
1 teáskanál főző olívaolaj
1 kg burgonya
3 evőkanál friss vagy ecetes tárkonylevél
3 evőkanál tárkonyecet
3 dl natúr joghurt
só
30 dkg pulyka vagy csirkemell
1 teáskanál étolaj
só
A csíkokra vágott salátahagymát az olajon átforgatjuk. Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott burgonyát és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, hozzákeverjük a tárkonyleveleket és közepes hőmérsékleten puhára főzzük. A joghurtot 3 merőkanálnyi kész levessel összeturmixoljuk és visszaöntjük a maradék levesbe. Újraforraljuk, ízesítjük a tárkonyecettel. A lemosott és papírtörlővel áttörölt pulyka-, vagy csirkemellet apró (kb fél cm-es) kockákra vágjuk és serpenyőben a felforrósított olajon körbesütjük. Sózzuk, majd forrón a sűrű burgonyakrémleveshez adjuk.