Bagel

Hozzávalók 8 db-hoz

A tésztához:
60 dkg liszt
3 dl langyos víz
15 g élesztő
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál étolaj

A főzővízhez:
10 liter víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál só

A kenéshez:
1 kissé felvert tojás
egész mák a szóráshoz

 

Elkészítés:

A lisztet a robotgép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a 3 dl langyos vizet, a 15 gramm élesztőt, 2 tk sót, 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál olajat. A dagasztókarral ruganyos tésztát dagasztunk. Meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük. Ezután gyúródeszkán lazán átgyúrjuk és 7 részre vágjuk. Minden darabból kb. 20-25 cm hosszú hengert sodrunk, majd az ujjainkon körbetekerve összedolgozzuk a henger két végét. Az így kapott gyűrűket letakarva további 10 percet kelesztjük.

Közben a vizet a mézzel és a sóval felforraljuk és a megkelt tésztagyűrűket kettesével, oldalanként 30-30 másodpercig főzzük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük őket tojással, meghintjük szezámmaggal vagy mákkal és 220 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. A forró bageleket egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -