Kezdem a szokásos módon: idén is elstartolt a Segítsüti sütiárverés, amely minden évben kétszer egy-egy kiválasztott alapítvány számára gyűjt adományokat a bloggerek által megsütött sütemények segítségével. A részleteket megtaláljátok a Segítsüti oldalán.

A mostani, őszi Segítsüti időpontja: szeptember 25-28, délután 16.00-ig.

Idei támogatottunk a Völgyzugolyház, amely egy aprócska alapítvány, létrejöttük oka meglehetősen szívszorító: halmozottan sérült gyerekek szülei hozták létre és azért küzdenek nap mint nap, hogy gyermekeik számára létrehozzanak egy olyan közösséget, ahol a gyerekek fejlesztésben részesülhetnek, társaságban lehetnek, és állapotuknak megfelelőem tanulhassanak. Pillanatnyilag az egyik alapító szülő házában, egy 20 nm-es szobában gyógypedagógussal, konduktorral folyik az élet, ígéretük van az önkormányzattól arra, hogy kapnak egy házat, amit önerőből felújíthatnak, és ott talán nagyobb kapacitással elégíthetik ki azt az igényt, ami óriási, hiszen mint tudjuk, ezek a gyerekek teljesen kiszorulnak az intézményes ellátásból. Az összegyűjtött pénzből fejlesztő eszközöket, játékokat, funkcinális berendezési tárgyakat szeretnénk vásárolni majd nekik.

Az én felajánlásom: tejcsokoládékrémes torta, málnalekvárral.

Recept:

A tortalaphoz:

4 tojás

250 g cukor

1 tk vaníliakivonat

200 g liszt

2 tk sütőpor

125 ml tej

70 g vaj

A krémhez:

200 g étcsokoládé

150 g tejcsokoládé

3 dl habtejszín

Kb. 200 ml málnalekvár a kenéshez

Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk.

A tortalaphoz a vajat és a tejet egy kis lábosban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tejet, végül pedig a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Az előkészített formába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk és ha nem tapad a tészta a késre, kivesszük a sütőből. Hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a formából és 4 lapot vágunk belőle.

A tejszínt egy közepes lábasban forráspontig melegítjük (ne forraljuk fel!). Lehúzzuk a tűzről, beletördeljük a csokoládékat és addig keverjük, amíg sűrű, fényes krémet kapunk. 30 percre a hűtőbe tesszük.

A tortalapokat megkenjük málnalekvárral. Minden rétegre 1 cm castagon csokoládékrémet kanünk. A lapokat egymásra tesszük és vékonyan bevonjuk a tortát a maradék krémmel. Olajos magokkal, és nyomózsákból kinyomott csokoládékrémmel díszítjük.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Cukkini fasírt
Következő cikkGondolatok a szőlő körül

2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.