Pont egy hete az utolsó teljes napunkat töltöttük Skóciában. Kellet nekem ez a hét, hogy az utazással kapcsolatos végső gondolataimat ideszerkesszem és megválaszoljam a kérdést, hogy most akkor tulajdonképpen főtt hús és párolt zöldség vagy sem. De vissza az utolsó naphoz: ilyentájt éppen indultunk egy csoda helyre, amit minden kajairányultságú Skóciába látogató kedves olvasómnak melegen ajánlok. A hely House of Bruar névre hallgat (sajnos a sitejukról nem derül ki semmi érdekes). Félúton a semmi felé található… elsőre teljesen érthetetlen volt számomra, hogy miért építenek egy ekkora bevásárlóegységet a semmi közepére, de hamar megtudtam, hogy a tulajdonos pontosan tudta mit csinál. A House of Bruar félúton van Edinburgh és a legkiválóbb skót vadászterepek- és horgászó helyek között. Eredetileg az ezekhez kapcsolódó ruhaneműket árusították a legkiválóbb minőségben (a vadászatnak, horgásztanak itt ugye nem kis hagyománya van), a kis étterem azonban gyorsan nagyra nőtt és egy elképesztő delikátesz bolttal bővült. Körülbelül a Perc utcai Culinarist kell elképzelni sokszoros kínálattal és10-15-szörös méretben. Maga a menyország!


Főként angol és skót termékeket árulnak szemet kápráztató gazdagságban, csodálatosan elrendezve témák szerint. A boltban sétálgatni egy kulináris utazással felér. Hamarosan saját hentesüzlettel is bővül a hely, ahol vadat, marhát, birkát és bárányt dolgoznak majd fel és árusítanak. Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy a vega haggis vajon mit takar… mi értelme a birkabelsőségekből készült hurka vega verziójánka? Az üzletet nem turistacsapdaként kell elképzelni, nagyon kellemes hely, ami egyébként kellően népszerű az Egyesült Királyságban – évente 1,2 millióan látogatják, ugyanannyian mint az Edinbugh-i várat.


A képen látható kisfiúval kb. 10 percen keresztül ugyanazt kört jártuk be, a zselés cukorkák és a különbőző ízű karamellák között kóvályogtunk és óvatlan pillanatokban a leeső kisebb karamelladaraboktól szabadítottuk meg a tálcákat. Pusztán az esztétikai élményt igyekeztünk viszaállítani tökéletesre – mégsem lehet, hogy egy ilyen szép üzletben karamellaforgácsok csúfítsák el az amúgy tökéletes összképet! Remélem a kisfiú anyukája nem haragszik, hogy felteszem ide a képét. Akkora már súlyos elvonási tüneteim voltak, minden gyerekkacajra vagy sírásra felkaptam a fejem.

Összegezve skót kulináris tapasztalataimat, azt kell hogy mondjam, döntés kérdése csupán, hogy az ember túljut-e a főtt hús ás párolt zöldség alaptézisen, ami tagadhatatlanul létezik. Az adottságok fantasztikusak, az alapanyagok csodásak és igény is van a jó minőségű, vagy akár kimagasasló gasztronómiára. Nagyon szuper, hogy húsimádók, tengeri herkenytű őrültek és igazán édesszájúak is találnak maguknak megfelelőt. Talán a vegák és a diétázók másutt jobban megtalálják a számításukat.
Az útibeszámolónak ezzel vége, most aztán majd jönnek a receptek.

A végére egy tipp – mindenféle kötelezettség nelkül: általában nem szeretem a szervezett utakat, talán még soha nem is vettem ilyenen részt. Helyi idegenvezetőnk és kulináris kalauzunk viszont minden korábbi fenntarásomat felülírta, ezért őszintén ajánlom mindenkinek, hogy ha Skóciába készül vagy akár már ott is van, keresse fel Zsoltot, bitosan nagyon hasznos, kedves, mindenre kiterjedő segítséget kap! Én nagyon köszönöm neki ezt a 4 napot, ennél jobban nem hiszem, hogy össze lehetett volna állítani a programot. A VisitBritain oldalán mindenféle hasznos infót szintén megtaláltok.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSkócia: gyönyörű és finom
Következő cikkAz igazi skót shortbread
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia!
    Az a karamellás kép nagyon üt!:-) Írtad, hogy a skótok nagyon édesszájúak. Igen, én is így tudom, még az angoloknál is jobban. És tényleg imádják a különböző karamellákat, a Butterscotch a legjellemzőbb. A datolyás Sticky Toffee Pudding fagyival, a rántott Mars szelet, az aszalt gyümölcsös Dundee Cake, a narancslekváros édességek, gyümölcskenyerek mind mind isteniek!