Sokmagvas sós ropogós
Lila FügeA madarak is megirigyelhetnék ezt a sós ropogós csodát, ami valójában csak egy alaprecept. Amíg a zabpehely mennyisége ugyanaz marad, a magok arányán nyugodtan lehet változtatni, sőt, újabb magvakat is lehet a mixhez adni - chia vagy szeletelt mandula is kerülhet bele például. Sőt, fűszerekkel is érdemes kísérletezni, a citromborsos-kakukkfüves vagy a borsós-füstölt paprikás nagy kedvencek.
Hozzávalók:
100 g nagyszemű zabpehely
100 g tökmag
50 g napraforgómag
30 g szezámmag
30 g egész mák
30 g lenmag
1 tk só
1 ek olívaolaj
1 ek méz
Az olívaolajat és a mézet összekeverjük 2 dl langyos vízzel. A többi hozzávalót egy közepes tálba tesszük, összekeverjük, majd felöntjük a vízzel és alaposan összeforgatjuk. 15 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát.
Egy tepsit leterítünk sütőpapírral. Ráborítjuk a magos masszát és leterítjük egy újabb sütőpapírral. Sodrófával kinyújtjuk a tepsi teljes szélességében, amennyire vékonyra csak tudjuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A masszáról óvatosan lehúzzuk a felső sütőpapírt, a tepsit a sütőbe tesszük és 15 percig sütjük a ropogóst. Ezután kivesszük a sütőből, óvatosan megfordítjuk és újabb 15 percig sütjük, hogy mindkét oldalán kissé megpiruljon és ropogósra süljön. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni – közben ahogy szikkad, ropogósabb is lesz, majd összetörjük és tetszés szerinti mártogatóssal, vagy sima görög joghurttal kínáljuk.
Mártogatósok: