Sokmagvas sós ropogós

A madarak is megirigyelhetnék ezt a sós ropogós csodát, ami valójában csak egy alaprecept. Amíg a zabpehely mennyisége ugyanaz marad, a magok arányán nyugodtan lehet változtatni, sőt, újabb magvakat is lehet a mixhez adni - chia vagy szeletelt mandula is kerülhet bele például. Sőt, fűszerekkel is érdemes kísérletezni, a citromborsos-kakukkfüves vagy a borsós-füstölt paprikás nagy kedvencek.

Hozzávalók:

100 g nagyszemű zabpehely

100 g tökmag

50 g napraforgómag

30 g szezámmag

30 g egész mák

30 g lenmag

1 tk só

1 ek olívaolaj

1 ek méz

Az olívaolajat és a mézet összekeverjük 2 dl langyos vízzel. A többi hozzávalót egy közepes tálba tesszük, összekeverjük, majd felöntjük a vízzel és alaposan összeforgatjuk. 15 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát.

Egy tepsit leterítünk sütőpapírral. Ráborítjuk a magos masszát és leterítjük egy újabb sütőpapírral. Sodrófával kinyújtjuk a tepsi teljes szélességében, amennyire vékonyra csak tudjuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

A masszáról óvatosan lehúzzuk a felső sütőpapírt, a tepsit a sütőbe tesszük és 15 percig sütjük a ropogóst. Ezután kivesszük a sütőből, óvatosan megfordítjuk és újabb 15 percig sütjük, hogy mindkét oldalán kissé megpiruljon és ropogósra süljön. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni – közben ahogy szikkad, ropogósabb is lesz, majd összetörjük és tetszés szerinti mártogatóssal, vagy sima görög joghurttal kínáljuk.

Mártogatósok:

Almás-tormás krémsajt

Arab padlizsánkrém

Humusz

Sütőtökös tunkoló

Tavaszi túrókrém

Sós ropogós

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -