A sonkás tészta milliónyi variációja rutinfeladat húsvét után. Én se mentem nagyon messzire, csak a tésztát váltottam rizsre. Ennek fő oka, hogy kaptam szombaton a piacon egy darab gyönyörű, érett taleggio sajtot és ez nekem inkább risottóért, mint tésztáért kiált. Az, hogy már mángoldot is kaptam csak még inkább megerősített elhatározásomban.

Risotto húsvéti sonkával, mángolddal, taleggioval

sonkas risotto 2.jpg

A risottóhoz a sonka zsírosabb részét használtam, mert először lepirítottam és a kisült zsíron készítettem el a rizst. Így elég volt csak egy evőkanálnyi sonkalét adni hozzá, hogy a sonkaíz belekerüljön, de ne uralja a risottót. A megmaradt húsvéti sonkával érdemes valami olyan ételt kitalálni, amibe kell ugyan egy kis füstös sonka íz, de mégse ez dominál. Ilyenkorra azt hiszem ez már bőven elég. A mándolgot, ami azt hiszem idén is marad a kevencek között, csak a vége felé tettem bele, hogy ne essen nagyon össze – szeretem, ha húsos levelein marad harapni való.

Recept

30 dkg risotto rizs (pl. arborio)
6,5 dl zöldségalaplé
2 dl száraz fehérbor
2 dl sonkalé
2 ujjnyi szelet húsvéti sonka
10 dkg taleggio
3 dkg frissen reszelt parmezán
20 dkg mángold
1 kisebb póréhagyma
2 ek olívaolaj
1 nagy ek vaj
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt bors

Egy nagy lábosban közepes lángon felhevítem az olívaolajat, rádobom a felkockázott sonkát és pár perc alatt pirosra pirítom. Kiszedem, a zsíros olajon pedig megfuttatom az apróra vágott póréhagymát. Magasabbra veszem a lángot, a hagymára öntöm a rizst, kicsit átpirítom, majd visszaveszem a lángot közepesen erősre és felöntöm a rizst a bor felével. Kevergetve hagyom, hogy magába szívja. Ezt ismételgetem először a borral, majd az alaplével és a sonkalével. Egyszerre kb. 1 dl folyadékkal dolgozok. Idő közben ha kell, utánasózom, de csak óvatosan, mert a sonka és a sonkalé is sós. Tekerek bele borsot. Amikor a rizs kívül már puha, de belül még ihógencsak kemény, hozzákeverem a felaprított mángoldot és további 3-5 percig főzöm kevergetve. Eddigre a rizs fogkeményre fő, elzárom a lángot és a tűzhelyen hozzákeverem a kis kockákra vágott taleggiot, a parmezánt és a vajat. Azonnal tálalom, amíg még egy kicsit leveses. A pirított sonkát a tetejére halmozom és persze ízlés szerint lehet még egy kis parmezánt is rászórni.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen