Sonkás-sajtos melegszendvics hagymalekvárral

A sajtos-sonkás melegszendvics új dimenziója egy végtelenül egyszerű, házi sajtkrémmel, valamint egy gyors, csípős hagymalekvárral, amelyből ha többet készítetek, szuper gasztroajándék lesz!

Hozzávalók 4 adaghoz:

A hagymalekvárhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lila hagyma
3 sonkahagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál balzsamecet
nagy csipet só
1 evőkanál Worcestershire-szósz
1 teáskanál csípős paprikakrém
1 evőkanál méz

A szendvicsekhez:
4 vastag szelet kenyér
15 dkg tejföl
2 tojássárgája
15 dkg reszelt sajt (gauda, cheddar vagy ementáli)
frissen őrölt bors, ízlés szerint
1 evőkanál mustár
2 kakukkfűág
1 evőkanál Worcestershire-szósz
4 szelet sonka

Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, majd félkarikára vágjuk, és a vaj, valamint az olaj keverékén alacsony lángon elkezdjük megfonnyasztani. Eltart 10–15 percig, amíg a hagyma összeesik (ezalatt összeállíthatjuk a szendvicseket), utána rászórjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk, majd ráöntjük a balzsamecetet. Hozzáadunk egy nagy csipet sót, végül a mézet és a paprikakrémet, majd jól elkeverjük.

A kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig pirítjuk, amíg ropogósak lesznek. Közben kikeverjük a tejfölt a tojássárgájákkal, a reszelt sajttal, frissen őrölt borssal és a mustárral, majd a kakukkfűvel ízesítjük. Mehet bele még egy adag Worcestershire-szósz is, majd az egészet simára keverjük.

Az elősütött kenyerekre fektetünk egy-egy szelet sonkát, majd befedjük őket a sajtkrémmel, és visszatesszük a sütőbe egészen addig, amíg aranybarnára nem pirul a sajt.

A megsült szendvicseket a hagymalekvárral, kakukkfűvel és Worcestershire-szósszal meglocsolva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -