Sorbet ősszel is

Nem mondok azzal semmi újat, hogy a fagylalt nem csak nyári műfaj. Itt most nem csak a fagyira gondolok, hanem mindenféle jeges desszertre, elsősorban a sorbet-re, ami egy komolyabb menüsorban nem is feltétlenül a desszert szerepét tölti be, hanem inkább felfrissíti leterhelt ízlelőbimbóinkat. És persze édességnek sem utolsó. Nem merem teljes biztonsággal állítani, hogy a kedvencem, de sok esetben előnyben van egy tejszínes vagy főzött fagyival szemben. Amiért szeretem: elkészíteni pofonegyszerű és olyan csodálatos gyümölcs ízt ad vissza, amire semmi más fagylalt nem képes rásegítés nélkül.

Gyömbéres körtesorbet

A körtesorbet-nál tehát az volt a cél, hogy a körte íze domináljon, ezért vilmos körtét vásároltam hozza. Egy pici őszies ízt is szerettem volna mellé ezért úgy döntöttem, hogy egy egészen kevés gyömbért is teszek mellé, aztán már tényleg semmi mást. Megakadt a szemem a fűszeres szekrényben a kandírozott gyömbéren és ezzel megvolt a végleges kombináció: vilmoskörte, kandírozott gyömbér, cukor, citrom (héj és lé). Ezen kívül már csak a egy jól lehűtött fagylaltostálra és egy kis időre volt szükség: a házi sorbet akkor lesz tökéletes, ha a szirup és a gyümölcspép jéghidegen kerül a fagyigépbe és azt jó sokáig hagyjuk dolgozni, hogy egészen krémesre keverje a sorbet-nket. Aznap fogyasztva a legtökéletesebb.

Recept (kb. 3/4 l sorbet-hoz)

1/2 kg vilmos körte
3,5 dl víz
10 dkg cukor
1/2 citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
1 púpozott ek kandírozott gyömbér apróra vágva

A cukorból, citromléből és vízből szirupot főzök (felforralom). A gyümölcsöt megmosom, meghámozom és a sziruphoz adom. Egyet rottyantok rajta, majd botmixerrel pépesítem . Hozzákeverem a az apróra vágott gyömbért és a citrom reszelt héját és fagyigépben krémesre fagyasztom. A legjobb azonnal tálalni, de pihenhet néhány órát a mélyhűtőben is.

Tálalásnál egy kevés kandírozott gyömbérrel megszórtam és karamellöntettel meglocsoltam. Ehhez 10 dkg cukorból világos karamellt készítek (felolvasztom), vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor. Lehúzom a tűzről és hozzákeverek 2 ek vajat és 2 ek tejszínt – bugyborékolni és habzani fog, de kevergetés mellet abbahagyja és kisimul – innentől lehet csepegtetni a sorbet-ra.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -