Sosem elég…

Lehet, hogy ilyenkor már pont elég mindenkinek a libamájból – ha valamikor Karácsonykor kerül belőle az asztalra – de nekem nem, mármint nem elég! Volt idén nálunk minden: pástétom, zsírjában sült libamáj, és a nagy ritkán készülő terrine is képviseltette magát. Tudom, hogy nem illik ilyesmiről beszámolni válság idején, de hát a libamájért még a különféle jelzőket is vállalom, ha bárki ilyesmivel kívánna illetni.

Libamáj terrine


Nem eszünk minden nap libamájat, de Karácsonykor anyukám mindig lesüt egy-egy darabot zsírjában, ez része az ünnepnek. 25-én nálunk van az ebéd, erre készítettem terrine-t házi brióssal és birsalma sziruppal. Ha jó nagy adagot készítettem volna, más nem is kellett volna az ebédlőasztalra, odavoltunk tőle. Csodálatosan szép májat vettem a Fény utcai piacon egy nénitől, aki az Őrségből hozta a portékáját. Nem vagyok nagy húsevő, de erősen rákivántam a disznótorosra, amit árult. Szép sárga kacsák és libák voltak a pultján, hosszú sorban várakoztak hozzá az emberek, pedig majdnem a hentesek árának dupláját kérte mindenért. De valahogy kevesebb volt bennem a kétely, hogy valóban jó árut kapok-e. A terrine beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mennyei volt!

Recept (15x12x11 cm-es formához)

1/2 kg kiváló minőségű hízott libamáj
1 dl Tokaji félédes Szamorodni
2 tk só
1 tk frissen őrölt fehérbors
1 tk frissen reszelt szerecsendió

A májat jól lehűtöm, hidegen lapjával 3 vastag szeletre vágom. Ahogy felenged eltávolítok belőle minden inat, eret – a legkissebbeket is, hogy szép homogén terrine-t kapjak a végén. Lapos oldalával lefelé egy nagyobb darabot egy 15x12x11 cm-es hőálló edény aljára teszek úgy, hpgy teljesen kitöltse, ha van hézag, azt kisebb darabokkal betömködöm. Megszórom a só, bors, szerecsendió keverék 1/3-ával és rálocsolom a bor 1/3-át. Ugyanígy lerétegezem a többi májat, legfelülre ismét egy lapos felületű darabot teszek és nagyon ügyelek rá, hogy ne legyenek rések, a máj jól formázható így csak oda kell figyelni. Az edényt lefedem – legjobb a kifejezetten erre a célra készített cserépedény – egy nagyobb tepsibe teszem, amibe annyi forró vizet öntök, ami a forma 2/3-áig felér. 150 fokos sütőben 20 percig sütöm. Miután kiveszem a sütőből súllyal lenyomom: egy kartonlapot alufóliába tekerek és erre 1-1,5 kg súlyt helyezek (3 konzerv). Így hagyom, amíg a terrine teljesen kihűl. Ezután 2 napra a hűtőbe teszem. Hidegen, meleg késsel szeletelem, kb. 10 szelet lesz belőle.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -