Lehet, hogy ilyenkor már pont elég mindenkinek a libamájból – ha valamikor Karácsonykor kerül belőle az asztalra – de nekem nem, mármint nem elég! Volt idén nálunk minden: pástétom, zsírjában sült libamáj, és a nagy ritkán készülő terrine is képviseltette magát. Tudom, hogy nem illik ilyesmiről beszámolni válság idején, de hát a libamájért még a különféle jelzőket is vállalom, ha bárki ilyesmivel kívánna illetni.

Libamáj terrine


Nem eszünk minden nap libamájat, de Karácsonykor anyukám mindig lesüt egy-egy darabot zsírjában, ez része az ünnepnek. 25-én nálunk van az ebéd, erre készítettem terrine-t házi brióssal és birsalma sziruppal. Ha jó nagy adagot készítettem volna, más nem is kellett volna az ebédlőasztalra, odavoltunk tőle. Csodálatosan szép májat vettem a Fény utcai piacon egy nénitől, aki az Őrségből hozta a portékáját. Nem vagyok nagy húsevő, de erősen rákivántam a disznótorosra, amit árult. Szép sárga kacsák és libák voltak a pultján, hosszú sorban várakoztak hozzá az emberek, pedig majdnem a hentesek árának dupláját kérte mindenért. De valahogy kevesebb volt bennem a kétely, hogy valóban jó árut kapok-e. A terrine beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mennyei volt!

Recept (15x12x11 cm-es formához)

1/2 kg kiváló minőségű hízott libamáj
1 dl Tokaji félédes Szamorodni
2 tk só
1 tk frissen őrölt fehérbors
1 tk frissen reszelt szerecsendió

A májat jól lehűtöm, hidegen lapjával 3 vastag szeletre vágom. Ahogy felenged eltávolítok belőle minden inat, eret – a legkissebbeket is, hogy szép homogén terrine-t kapjak a végén. Lapos oldalával lefelé egy nagyobb darabot egy 15x12x11 cm-es hőálló edény aljára teszek úgy, hpgy teljesen kitöltse, ha van hézag, azt kisebb darabokkal betömködöm. Megszórom a só, bors, szerecsendió keverék 1/3-ával és rálocsolom a bor 1/3-át. Ugyanígy lerétegezem a többi májat, legfelülre ismét egy lapos felületű darabot teszek és nagyon ügyelek rá, hogy ne legyenek rések, a máj jól formázható így csak oda kell figyelni. Az edényt lefedem – legjobb a kifejezetten erre a célra készített cserépedény – egy nagyobb tepsibe teszem, amibe annyi forró vizet öntök, ami a forma 2/3-áig felér. 150 fokos sütőben 20 percig sütöm. Miután kiveszem a sütőből súllyal lenyomom: egy kartonlapot alufóliába tekerek és erre 1-1,5 kg súlyt helyezek (3 konzerv). Így hagyom, amíg a terrine teljesen kihűl. Ezután 2 napra a hűtőbe teszem. Hidegen, meleg késsel szeletelem, kb. 10 szelet lesz belőle.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkB.U.É.K!
Következő cikkSütőtökspagetti
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon jól néz ki!! A kis kerek gyönyörűség a birsalma szipur? Eszméletlen szép : ) Jól látom, hogy pralinés "papírkában" van?

    Én is próbálkoztam idén a terrine-t, csak hízott kacsamájból, libamájat már nem kaptam a közelünkben. A sütési idővel bajban voltam, mert mindenhol mást írnak. Gondolom ezt ki kell tapasztalni, függhet a mennyiségtől is.

    Mindenesetre nagyon finom lehetett a Te változatod, gratulálok hozzá.

    Ha van kedved nézz be hozzám, nekem is fent van a kacsa"májasom".