Sötét trombitagombás kenyérlángos hagymalekvárral
Péter AnnaTudtad? A trombitagombának nincs szezonja, mert szárítva használjuk az ételekhez. Értékes aromái így jönnek elő igazán. Fantasztikus kenyérlángos receptünk hagymalekvárral tuti sikert arat, tapasztalatból mondjuk.
Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
½ kg liszt
2 evőkanál dióolaj
3 dl víz
2 dkg élesztő
10 g só
A hagymalekvárhoz:
50 dkg lila hagyma
10 dkg cukor
A feltétekhez:
20 g szárított sötét trombitagomba
5 db mozzarella, felszeletelve, lecsöpögtetve
dióolaj
Elkészítés:
Az alapanyagokat alaposan bedagasztjuk, lefedve hagyjuk 1 órát pihenni.
Egy tepsibe dióolajat locsolunk, és belerakjuk a fél centi vastagra nyújtott a tésztát. Meglocsoljuk dióolajjal, és sütés előtt hagyjuk pihenni 15 percig.
A hagymát megpucoljuk, finomra szeljük. A cukrot egy nagy serpenyőben óvatosan karamellizáljuk, és rádobjuk a hagymát. Alacsony lángon, sűrűn kevergetve 30 percig főzzük.
A gombát megmossuk, és langyos vízbe áztatjuk 3 órára. A sütőt előmelegítjük 230 fokra (a maximum fokozatra). Betoljuk a tepsit a tésztával, és 13 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, megkenjük a lekvárral, megszórjuk a lecsöpögtetett gombával, rárakjuk a sajtszeleteket, meglocsoljuk egy kis olajjal, és visszatoljuk további 13 percre.
A recept megtalálható a Lila füge Magazin Spájz 2018-as számában.