Szombaton egy kedves jótevőm kb. 3 kg gyönyörű, különböző méretű (fehér) spárgával lepett meg Ausztriából. Az osztrák spárga igen jó minőségűnek mondható, titkos jótevőm pedig szakértő, így kiváló alapanyaghoz jutottam, arról nem is beszélve, hogy kb. 1 hétre elegendő spárgakészletet halmoztam így fel, mert pénteken már én is bevásároltam egy jó adagot zöld spárgából. Olyan levest szerettem volna készíteni a legalább 3 ujjnyi vastag spárgából, amibe nem kerül se liszt, de még tejszín se, ha nem muszáj, hogy a friss spárga íz domináljon és kápráztasson. Sikerült. És nagyon egyszerűen.

Spárgakrémleves


Recept (8 személyre)

1 kg fehér spárga (vastagabb, levesbe való fajta, ha sikerül ilyet találni)
1 szál póréhagyma
2 csokor újhagyma fehér és világos zöld része
2 ek vaj
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
1,5 l zöldségalaplé (kockából)

5 dkg parmigiano reggiano
1 marék sózatlan zöld pisztácia

A spárgát (késsel, nem zöldséghámozóval) megpucolom, a végéről a fás részeket levágom. 2-3 cm-es darabokra vágom, a fejeket félreteszem.
A póráhagymát és az újhagymát felkarikázom, a sóval és borssal vajon puhára párolom. Hozzáadom a spárgaszárakat és a zöldségalaplét, fedő alatt, közepes lángon 25-30 perc alatt puhára főzöm. 10 perc főzés után a spárgafejeket is a leveshez adom, majd ezeket a végén kiszedegetem.
Ha a spárga puhára főtt, kiszedek néhány fejet levesbetétnek, a kész levest pedig egészen finomra turmixolom (ha valaki nagyon simán szereti át is lehet szűrni még). A vastagabb szárú spárgához nem is kell sűrítő habarás, de még csak tejszín sem, mert így is nagyon finom, krémes lesz, de lehet 1 dl tejszínt hozzákeverni, majd újra átmelegíteni, ha krémesebb levest szeretnénk. Ha szükséges sóval, borssal utánafűszerezem. A spárgafejeket hosszában kettévágom, tányérba teszem, erre kanalazom a forró levest, pirított zöld pisztáciával és parmezánforgácsokkal tálalom.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSpárgaszezon I.
Következő cikkSpárgaszezon III.
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

1 HOZZÁSZÓLÁS