Spárgaszezon II.

Szombaton egy kedves jótevőm kb. 3 kg gyönyörű, különböző méretű (fehér) spárgával lepett meg Ausztriából. Az osztrák spárga igen jó minőségűnek mondható, titkos jótevőm pedig szakértő, így kiváló alapanyaghoz jutottam, arról nem is beszélve, hogy kb. 1 hétre elegendő spárgakészletet halmoztam így fel, mert pénteken már én is bevásároltam egy jó adagot zöld spárgából. Olyan levest szerettem volna készíteni a legalább 3 ujjnyi vastag spárgából, amibe nem kerül se liszt, de még tejszín se, ha nem muszáj, hogy a friss spárga íz domináljon és kápráztasson. Sikerült. És nagyon egyszerűen.

Spárgakrémleves


Recept (8 személyre)

1 kg fehér spárga (vastagabb, levesbe való fajta, ha sikerül ilyet találni)
1 szál póréhagyma
2 csokor újhagyma fehér és világos zöld része
2 ek vaj
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
1,5 l zöldségalaplé (kockából)

5 dkg parmigiano reggiano
1 marék sózatlan zöld pisztácia

A spárgát (késsel, nem zöldséghámozóval) megpucolom, a végéről a fás részeket levágom. 2-3 cm-es darabokra vágom, a fejeket félreteszem.
A póráhagymát és az újhagymát felkarikázom, a sóval és borssal vajon puhára párolom. Hozzáadom a spárgaszárakat és a zöldségalaplét, fedő alatt, közepes lángon 25-30 perc alatt puhára főzöm. 10 perc főzés után a spárgafejeket is a leveshez adom, majd ezeket a végén kiszedegetem.
Ha a spárga puhára főtt, kiszedek néhány fejet levesbetétnek, a kész levest pedig egészen finomra turmixolom (ha valaki nagyon simán szereti át is lehet szűrni még). A vastagabb szárú spárgához nem is kell sűrítő habarás, de még csak tejszín sem, mert így is nagyon finom, krémes lesz, de lehet 1 dl tejszínt hozzákeverni, majd újra átmelegíteni, ha krémesebb levest szeretnénk. Ha szükséges sóval, borssal utánafűszerezem. A spárgafejeket hosszában kettévágom, tányérba teszem, erre kanalazom a forró levest, pirított zöld pisztáciával és parmezánforgácsokkal tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -