Spenótsaláta a Dining Guide díjazottjai között

Ott voltam a Dining Guide az Év éttereme 2009 díjkiosztóján, mégis az egyik kedvenc olvasómnak kellett felhívnia a figyelmemet, hogy bekerült az egyik fotóm a 15 díjazott közé. Ez biztos azért van, mert elvarázsolt a Babel Delicate a gálán és napok óta fogalmazom a fejemben, hogy mit írjak az eseményről. Ez hamarosan megtörténik. Addig is gratulálok a többi győztesnek és a 2 kiemeltnek! Íme az én beválogatott fotóm:

Spenótsaláta


Mivel a blogon receptek is vannak mindig, most meg is osztom a képhez kapcsolódó tudnivalókat. Néhány helyen, például a böszörményi úti zöldségesek egyikénél, ilyenkor is lehet kapni friss spenótot, abból érdemes csak készíteni. Bármilyen balzsamecettel működik a recept, nekem most nagy kedvencem a Gegenbauer féle birsalmaecet. A mogyoróolaj is tőle származik. Csodát tesznek ezek a különlegességek a legalapvatőbb salátákkal is.

Recept (4 személyre)

1 kg spenót
2 ek mogyoróolaj
1 ek balzsamecet
ízlés szerint fehér bors
frissn reszelt szerecsendió
2 marék pirított fenyőmag
nagyszemű tengeri só

Egy nagy lábosban vizet forralok, amikor felforrt teszek bele 1 púpozott tk sót, majd a többször alaposan átmosott, megtisztított spenótleveleket. Addig főzöm, amíg éppen csak összeesik, de még élénkzöld színét megtartja – ez kb. 1 perc. Kiszedem a forró vízből, és azonnal jéghideg vízzel teli tálba teszem. Kiszedem a spenótot és alaposan kinyomkodom. Meglocsolom az olívaolajból, balzsamecetből és a fűszerekből álló öntettel, a tetejére pirított fenyőmagot vagy mogyorót szórok.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -