Spenóttal, ricottával és dióval töltött pulykamell

Egyszerűen nagyszerű főétel: az ünnepi készülődést megkönnyíti, a hétköznapokat szinesíti a töltött pulykamell, ami mellé érdemes a töltelékből akár dupla adagot is készíteni, hogy a körettel se kellje sokat vessződni. A spenótos, ricottás a töltelék a diótól kicsit izgalmasabb és ünnepibb lesz.

Hozzávalók:

1,5 kg pulykamell filé

1 ek só

1/4 tk őrölt szerecsendió

2 tk frissen őrölt bors

400 g leveles spenót

2 gerezd fokhagyma

1 ek vaj

200 g ricotta

100 g finomra darált dió

3 ek olívaolaj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pulykamellet kiterítjük és bemetsszük úgy, hogy egy nagyobb lapos, tekerhető szeletet kapjunk. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát és kíméletes lángon puhára pároljuk. Rádobjuk a spenótot (lehet fagyasztott is), sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Kinyomkodjuk és összekeverjük a ricottával és a darált dióval. Ha kell, sózzuk és borsozzuk a keveréket, ízesíthetjük egy kevés reszelt cirtomhéjjal is.

A töltelék felét egy kisebb hőálló tálba kanalazzuk, meghintjük zsemlemorzsával és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

A maradék tölteléket a kiterített pulkamellre simítjuk és feltekerjük. Spárgával szorosan megközöttük és hőáló tálba tesszük a tekercset. Meglocsoljuk olívaolajjal, 1/2 dl vizet öntünk alá és betesszük az előmelegített sütőbe. 1-1,5 órát sütjük, ha van meghőmérőnk, használjuk! – 72 fokos maghőmérsékletig süssük a húst. A sütési idő utolsó 25 percére a hőűlló tálba félretett töteléket is a sütőbe tesszük és megsütjük. A sütőből kivéve pihentessük a húst 10 percig szeletelés előtt. A sült töltelékkel együtt kínáljuk.

Köretnek jól illik mellé az édesburgonyás quinoa saláta.

5/5 (1)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkVIDEÓ: Diós kifli
Következő cikkBourride – marseille-i halleves
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.