Spenóttal, ricottával és dióval töltött pulykamell

Egyszerűen nagyszerű főétel: a családi ebédek készülődését megkönnyíti, a hétköznapokat szinesíti a töltött pulykamell, ami mellé érdemes a töltelékből akár dupla adagot is készíteni, hogy a körettel se kelljen sokat vessződni. A spenótos, ricottás a töltelék a diótól kicsit izgalmasabb és ünnepibb lesz.

Hozzávalók:

1,5 kg pulykamell filé

1 ek só

1/4 tk őrölt szerecsendió

2 tk frissen őrölt bors

400 g leveles spenót

2 gerezd fokhagyma

1 ek vaj

200 g ricotta

100 g finomra darált dió

3 ek olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pulykamellet kiterítjük és bemetsszük úgy, hogy egy nagyobb lapos, tekerhető szeletet kapjunk. Mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát és kíméletes lángon puhára pároljuk. Rádobjuk a spenótot (lehet fagyasztott is), sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Kinyomkodjuk és összekeverjük a ricottával és a darált dióval. Ha kell, sózzuk és borsozzuk a keveréket, ízesíthetjük egy kevés reszelt cirtomhéjjal is.

A töltelék felét egy kisebb hőálló tálba kanalazzuk, meghintjük zsemlemorzsával és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

A maradék tölteléket a kiterített pulkamellre simítjuk és feltekerjük. Spárgával szorosan megközöttük és hőáló tálba tesszük a tekercset. Meglocsoljuk olívaolajjal, 1/2 dl vizet öntünk alá és betesszük az előmelegített sütőbe. 1-1,5 órát sütjük, ha van meghőmérőnk, használjuk! – 72 fokos maghőmérsékletig süssük a húst. A sütési idő utolsó 25 percére a hőűlló tálba félretett töteléket is a sütőbe tesszük és megsütjük. A sütőből kivéve pihentessük a húst 10 percig szeletelés előtt. A sült töltelékkel együtt kínáljuk.

Tipp: Köretnek jól illik mellé az édesburgonyás quinoa saláta.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -