Stollen

Ez a német/osztrák , élesztős tésztából készült karácsonyi sütemény annyi verzióban készül, hogy nehéz lenne megszámolni. Mint a listánkon szereplő összes többinek, ennek is a gyümölcs a lényege, viszont egyedül ez a sütemény büszkélkedhet élesztővel. Semmiképpen ne riadj meg tőle, gyakorlatilag ezt is csak össze kell keverni. A marcipános változat talán kicsit trükkösebb, de ha akarod, ki is hagyhatod belőle.

16 személyre

2 cent rum
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
10 dkg kandírozott  citrushéj
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg élesztő
1 2 ½  dl langyos tej
8 dkg cukor
50 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

2  tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
1-2 teáskanál őrölt cardamom
csipet őrölt szerecsendió
csipet só
20 dkg marcipán

A tálaláshoz:
5 dkg olvasztott vaj
porcukor a szóráshoz

 

  1. Összekeverjük a mandulát, mazsolát, sárgabarackot, citrushéjat és az áfonyát, majd leöntjük a rummal, és félretesszük állni. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral. Egy tálban keverjük össze a lisztet, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, a vaníliakivonatot, a tojássárgáját, a citromjéhat, a fűszereket, és egy csipet sót. Ha az élesztő már felfutott, vagyis habos, hozzáöntjük a keverékhez, alaposan összekeverjük, majd egy dagasztókarral felszerelt robotgépben addig dagasztjuk, míg sima, selymes tésztát nem kapunk. Langyos heyen 1 órát kelesztjük. Beledolgozzuk a rumos gyümölcsöket, és további 40 percet kelesztjük.
  2. A marcipánt rúddá formáljuk. A tésztát kissé kinyújtjuk, és a közepére fektetjük a marcipánrudat, majd ráhajtogatjuk a tésztát, úgy, hogy végül egy kenyér formát kapjunk – kenyérsütő formában is süthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire – vagy a formába – tesszük, és újra kelni hagyjuk 15 percet, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Nagyjából 45 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a külseje kissé megpirult. A sütőből kivéve megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a porcukorral. Ha teljesen kihűlt tálalhatjuk, alaposan becsomagolva pedig akár 3 hétig is eláll.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -