Strata: frissen sült reggeli maradékokból

Gondolhatod, hogy egy rohanós reggelen nem fogsz frissen sült reggelit készíteni, de meggyőzünk róla inkább, hogy fogsz. Ha van egy is maradék kenyered, tejed és tojásod, már a nagyja meg is van.

A kenyérfelfújt nem tartozik azon dolgok közé, amiről azt gondolnánk, hogy a rohanós hétköznapok részei. Pedig éppenhogy könnyen azzá válhat, mert akkor lesz igazán finom, ha előző éjszaka összeállítjuk. A strata (rétegek) elnevezést azért kapta ez az étel, mert a szikkadt kenyeret az egyéb hozzávalókkal (ebben az esetben sonka, spenót és sajt) lerétegezzük, majd leöntjük a tejes-tojásos keverékkel és éjszakára a hűtőbe tesszük.

Reggel elég az összeállított ételt betenni a forró sütőbe és mire kijövünk a zuhany alól, már el is készült a csodareggeli.

Nyilván mindenki azt fogja hinni, hogy konyhatündérek vagyunk (itt a tapasztalat beszél), pedig csak előrelátóak. (Arról nem is beszélve, hogy a maradék, kidobásra ítélt kenyeret is megmentettük.)

Hozzávalók (4 személynek)

30 dkg  rusztikus kenyér (szikkadt vagy sütőben szikkasztott)

1 ek vaj + a sütéshez

1+1 ek olaj

1 dl tejszín

3 dl tej

4 tojás

5 dkg parmezán sajt

10 dkg reszelt edami sajt

7 dkg sonka

 

25 dkg leveles spenót (lehet mirelit)

1/2 tk őrölt szerecsendió

1 tk mustárpor

1 tk só

1/4 tk frissen őrölt bors

 

A kenyeret falatnyi darabokra vágjuk. Egy keverőtálban összekeverjük a tejet, tejszínt és a kissé felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval, mustárporral ízesítjük és belereszeljük a sajtokat. Hozzákeverjük a szikkasztott kenyeret, a darabokra vágott sonkát és a spenótot. Az egészet jól összekeverjük.

Kivajazott hőálló tálba tesszük – ezen a ponton akár egész éjszakára betehetjük a hűtőbe, megszórjuk egy marék reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -