Sulistart: agyturbó a konyhából

Azt tudjuk, hogy az elfogyasztott ételeink minősége hat életminőségünkre, a külsőnkre és a hangulatunkra is. Bizonyos élelmiszerekkel a memóriánkat és a figyelmünket is karbantarthatjuk. Ha valamikor, az iskolakezdés idején érdemes erre tudatosan figyelni. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Mi az, amit a testünk a legrosszabbul visel? A stressz. Mindegy, milyen értelemben érnek bennünket stresszhatások, testünk válaszreakciója az lesz, hogy legyengül az immunrendszerünk, és gyulladások, krónikus betegségek jelentkezhetnek. Igaz ez a felnőttekre is és a gyerekekre is. És hogy mi minden jelentkezhet stressz formájában? A túlterheltség, az állandó figyelem, amikor nem tudunk lazítani és kikapcsolódni, amikor folyamatosan megfelelési kényszerben vagyunk… ismerős helyzetek, ugye?

De mi köze ennek az étrendünkhöz? Anélkül, hogy nagyon részletesen belemennénk, a lényeg ez: bélrendszerünk az egyik legfontosabb szereplője az egészséges immunműködésnek. Éppúgy szüksége van egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékra, mint agyunknak. Íme, néhány olyan alapanyag, amivel jót teszünk testünknek és szellemünknek is.

Avokádo

Az egyik legegészségesebb gyümölcs ebből a szempontból: tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, amelyek jó zsírsavaknak számítanak, és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, egyensúlyban tartják a vércukorszintet. K-vitaminban és folsavban is gazdag – ezek fontosak a kognitív funkciók, a memória és a koncentráció egészsége szempontjából. Ez az a gyümölcs, ami a legmagasabb fehérje-, de a legalacsonyabb cukortartalommal büszkélkedhet. Bármilyen smoothie-ba, süteménykrémbe, salátába vagy tésztaszószba belevarázsolhatjuk, jól járunk vele.

Zeller

A kalóriaértéke minimális, de rengeteg antioxidánst és poliszaharidot tartalmaz, amelyek természetes gyulladáscsökkentők. Tökéletes nassolnivaló bármilyen mártogatóssal. Ráadásul nemcsak a zellerszár, de a gumó és a levelek is tele vannak értékes tápanyagokkal.

Cékla

Gyulladáscsökkentő hatású, a benne található természetes nitrátok segítik a vér egyenletes áramlását. Ez természetesen hat az agyműködésre is: jobban teljesítünk, javul a koncentrációnk, ha rendszeresen fogyasztunk céklát. Mi a céklás curryre és a céklasalátára esküszünk, de minden más megoldás is érdekes lehet.

Húsleves

Igaz, nem alapanyag, hanem kész étel, de ha meg kellene neveznünk egy olyan ételt, ami mindenre, de tényleg mindenre jó, akkor a húslevest mondanánk első helyen. Gyógyszer, minden benne van, ami ahhoz kell, hogy erőre kapjunk, akár testi, akár lelki értelemben voltunk kimerültek. Betegség utáni felépülési időszakban a legjobb, erősíti az immunrendszert, helyreteszi a bélrendszert, és távol tartja az ételallergiákat. Valamilyen formában minden vasárnap ott a helye az asztalon!

Étcsokoládé

A jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék sok flavonoidot tartalmaznak, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. A vérkeringésre és a vérnyomásra is jó hatással vannak, amitől javul az agy vérellátása is. Nem minden csokoládé jó – ebben az esetben egy szabály létezik: minél magasabb a kakaótartalma, annál egészségesebb.

Tojássárgája

Sokáig a koleszterin miatt főellenségnek kiáltották ki, pedig a tojás sárgája rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Például a kolin anyagot, ami a B-vitamin komplex tagja. Ez az anyag segít például az egészséges magzati idegrendszer kifejlődését – terhesség alatt érdemes erre odafigyelni. Ezenkívül egy olyan kémiai vegyület előállítását is segíti, amely a boldogsághormonok termelésében játszik szerepet. Mondanunk sem kell, érdemes szabad tartásból származó tojást venni, amit aztán kedvenc süteményeinkhez, reggelikhez használhatunk.

Extra szűz olíva olaj

Az igazán jó minőségű olíva olaj az agyunk egyik kedvenc tápláléka. Tele van polifenolokkal, amelyek nemcsak a koncentrációt és memóriát tartják karban, de az életkorral jelentkező testi változásokon is átsegítenek. Szakértők szerint az egyik legjobb természetes védekezőszer Alzheimer-kór ellen.

Zöld leveles zöldségek és saláták

Az összes zöldsalátát, a spenótot és a sóskát ide soroljuk – mindegy is, melyikért rajongunk, napi rendszerességgel fogyasszunk ilyeneket. Rengeteg A- és K-vitamint tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő és csonterősítő hatásúak is. A demencia megelőzésében is fontos szerepük van.

Rozmaring

A rozmaringolajban megtalálható egy olyan vegyület, ami védi az agysejteket, azoktól a szabadgyököktől, amelyek az idegrendszer gyengülését, Alzheimert-kórt, stroke-ot, és egyéb leépülést okozhatnak az agyban.

Kurkuma

Egy egyszerű fűszer, rengeteg jó hatással. Az ősidők óta használják, mert a benne található kurkumin az egyik legjobb gyulladáscsökkentő hatású vegyület, ami a természetben megtalálható. Serkenti az antioxidánsok hatását, segít megőrizni az immunrendszer egészségét, fokozza az agy oxigénfelvevő-képességét – ezzel a koncentrációt, a tanulási képességeket és a memóriát is javítja. Currykből kihagyhatatlan.

Dió

Az ősz kincse, érdemes minden nap egy maréknyi diót fogyasztani ilyenkor, vagy müzlibe keverni, süteménybe sütni, salátához pirítani és még sorolhatnánk. Remekül karbantartja az agy egészségét, a benne található E-vitamin véd az Alzheimer ellen.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -