Sült csicseriborsó joghurttal

csicseriborsó

Mint Piedonénak a sült bab, olyan nekem ez a sült csicseriborsó. A Közel Kelet összes finomságával, a joghurt lágyságával, a pita chipsz ropogósságával minden benne van, ami egy könnyű csipegetnivalóhoz kell. Már csak a barátok és egy jó beszélgetés hiányzik. Chips és salsa helyett filmnézéshez is szuper!

Hozzávalók 8 főre:

½ kg száraz csicseriborsó 24 órán át áztatva, vagy 4 db 400g-os konzerv

4 evőkanál olívaolaj

2 közepes vöröshagyma vékonyra szeletelve

3 gerezd fokhagyma összezúzva

2 teáskanál őrölt koriander

2 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál sumac vagy fűszerpaprika (én mindkettőt használom, a fűszerpaprikából ráadásul füstöltet)

½ teáskanál cayenne bors vagy harissa (ízlés szerint, el is hagyható)

csipet reszelt citromhéj

1 l zöldségalaplé az áztatott csicserihez, 3 dl a konzervhez

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190ºC-ra. Egy vastagfalú lábosban hevítsük fel az olajat, és adjuk hozzá a hagymát, majd néhány perc párolás után a fokhagymát is. 1 perc együttpárolás után mehetnek bele a fűszerek és a citromhéj, és ha már érezzük az illatát, akkor hozzáadhatjuk a csicseriborsót is, amit minden esetben előzőleg leszűrtünk. Az áztatott csicserihez 1 l alaplevet, a konzervhez pedig 3 dl alaplevet adunk, 1 percig forraljuk, lefedjük, és betesszük a sütőbe. Mivel a csicseborsó sütése nem pontos tudomány, az időket csak becsülni tudjuk, mert soktényezős összefüggés ez: függ a borsó korától, hogy meddig állt a polcon, vagy mióta lapul a konzervben. Az áztatott csicserinek kb. 1 óra, a konzervnek akár 15 perc is elég, de volt, hogy majdnem 2 órát volt a sütőben az a csicseriborsó, amit szinte percre pontosan 24 órán át áztattam. Akkor jó, ha puha, de még nem esik szét, és kevés leve maradt. Tálaljuk ropogósra sütött pitachipsszel, joghurttal, amit gazdagíthatunk citromlével és petrezselyemmel, sóval, borssal. Jól megy hozzá a pirított fenyőmag, az uborka, a paradicsom, és bármilyik összetevő fűszerből egy csipet. Nagy kár, hogy az internet nem tud illatokat továbbítani…

csicseriborsó

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -