Sült gyökérzöldségleves bébispenóttal

Vannak napok, amikor tényleg abból főzünk, ami éppen van otthon. Ez egy ilyen recept. Ezek a zöldségek mind sokáig elállnak, ha hűvös helyen tárolod őket, így jó eséllyel megtalálsz mindent otthon a leveshez. Az édesburgonyát helyettesítheted sütőtökkel, ha éppen az van otthon, bár a batátából is érdemes nagyobb mennyiséget megvenni és a kamrában tartani, pont ez ilyen helyzetekre.

Hozzávalók 4 adaghoz:

3 közepes méretű sárgarépa

1 közepes méretű fehérrépa

2 közepes méretű paszternák

1 közepes méretű édesburgonya

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

6 dl zöldség alaplé vagy húsleves

2 marék bébispenót levél

só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, a zellert csíkokra, a répákat hosszában vágjuk, az édesburgonyát karikákra szeleteljük és a tisztított fokhagymával együtt, sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük.

Meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk és 200 °C-on puhára sütjük. Pár sült répát félreteszünk, majd a többi zöldséget a meleg alaplével együtt botmixerrel pürésítjük, átszűrjük és újraforraljuk.

Hozzákeverjük a lemosott bébispenót leveleket, ízesítjük kevés sóval és  forrón tálaljuk a leves tetejére helyezett sült répákkal.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -