Sült gyökérzöldségleves bébispenóttal
Vogel DianaVannak napok, amikor tényleg abból főzünk, ami éppen van otthon. Ez egy ilyen recept. Ezek a zöldségek mind sokáig elállnak, ha hűvös helyen tárolod őket, így jó eséllyel megtalálsz mindent otthon a leveshez. Az édesburgonyát helyettesítheted sütőtökkel, ha éppen az van otthon, bár a batátából is érdemes nagyobb mennyiséget megvenni és a kamrában tartani, pont ez ilyen helyzetekre.
Hozzávalók 4 adaghoz:
3 közepes méretű sárgarépa
1 közepes méretű fehérrépa
2 közepes méretű paszternák
1 közepes méretű édesburgonya
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
6 dl zöldség alaplé vagy húsleves
2 marék bébispenót levél
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, a zellert csíkokra, a répákat hosszában vágjuk, az édesburgonyát karikákra szeleteljük és a tisztított fokhagymával együtt, sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük.
Meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk és 200 °C-on puhára sütjük. Pár sült répát félreteszünk, majd a többi zöldséget a meleg alaplével együtt botmixerrel pürésítjük, átszűrjük és újraforraljuk.
Hozzákeverjük a lemosott bébispenót leveleket, ízesítjük kevés sóval és forrón tálaljuk a leves tetejére helyezett sült répákkal.