Sült kacsacomb vérnaranccsal

Jó pár napra rá, hogy megálmodtam a sült kacsacombokat, sikerült el is fogyasztani őket. Ha nagyon flancos akarnék lenni, de miért is ne?, azt a címet adnám az ebédnek, hogy Sült kacsacomb fokhagymás vérnarancssalsával. Mondtam már, hogy a vérnarancs jót tett a kacsának sütés közben. Ez így is van, mert a levében párolódott, de az igazi finomság a sült fokhagymagerezdekből és a pecsenyeléhez adott narancsszeletekből kerekedett.

Sült kacsacomb vérnaranccsal

De ne szaladjunk ennyire előre. A kacsacombok története azon túl, hogy nem akkor készültek amikor először szerettem volna, egy kicsit még összetettebb. Vettem 4 kacsacombot, ez önmagában is óriási teljesítmény, hiszen azt feltételezi, hogy a hóakadályokat és R2r “gyalog jövök, nem ülök babakocsiba” műsorszámát leküzdve eljutottunk a boltig! Bepakoltam a 4 vákumfóliázott combot a babakocsi aljába és folytattuk a babakocsi extrémsportot hazafelé. Tettünk-vettünk, és amikor odáig jutottam, hogy nekilássak az ebéd elkészítéséhez (megkésve ugyebár, aznap nem is lett belőle semmi) konstatáltam, hogy bizony egy comb valahol út közben úgy döntött, hogy nem jön velünk haza. Így 3 combból készült csak az ebéd és bizony nagyon hiányzott az a negyedik!


A vérnarancsos varázslat odáig volt meg a fejemben, hogy a levében párolom majd a kacsát, ez nem nagy újítás, a narancsos kacsáról mindenki hallott már. A megvilágosodás akkor ért, amikor megláttam a puhára sült fokhagymagerezdeket a tálban és összekevertem a narancscikkelyekkel. Ezzel már érdemes volt valamit kezdeni: kiszedtem az egészet a pecsenyeléből, a fokhagymákat kinyomkodtam, adtam még hozzá narancsot, fűszereztem és metélőhagymával összekevertem. Csodafinom, próbáljátok ki!

Recept (4 kacsacombhoz, ha egyet nem hagytok el út közben)

4 közepes kacsacomb
1 vérnarancs
1/2 vérnarancs frissen facsart leve
1 fej fokhagyma
2+1 ek juharszirup

frissen őrölt bors
metélőhagyma

A kacsacombokat megmosom, szárazra törölgetem, a bőrét kicsit beirdalom, sózom, borsozom. Egy hőálló tálba teszem bőrös oldalukkal felfelé, közészórom a fokhagymagerezdeket (héjastul!), meglocsolom 2 ek juharsziruppal és a 1/2 narancs kifacsart levével. Lefóliázom és 160 fokra elpőmelegített sütőben 2 órát sütöm. Egy óra elteltével leveszem a fóliát, hogy ropogósra piruljanak a combok. Közben a narancsot gerezdekre szedem, a fehér héjakat leszedegetem. A héját finoman lereszelem, hogy a fehér rész ne kerüljön bele.
Kiveszem a sütőből, a combokat tányérra szedem, melegen tartom. A pecsenyelébe szórom a kettévágott narancsgerezdeket, összeforgatom a pecsenyelével, majd kiszedem a fokhagymával együtt. A fokhagymagerezdeket kinyomkodom a héjából, összekeverem a vérnaranccsal, a narancs frissen reszelt héjával, hozzáadok 1 ek juharszirupot, egy kevés sót, borsot és egy kis csokor apróra vágott metélőhagymát. A hús mellé ebből a salsából adok. Azonnal tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -