Süti Húsvétra: gâteau breton

Húsvétra mindenki egy tonna aprósüteményt, túrós alagutat, zserbót és mindenféle családi hagyományon alapuló édességet süt. Nálunk a nagybetűs ünnepek bonyolítását még mindig anyukám (vagy nagymamám) vállalja, én besegítek, amikor kell, de nem feladatom a menü kitalálása, összeállítása. Itthonra szoktam azért ezt-azt készíteni, de tényleg csak keveset, mert minden nagymama, dédnagymama csomagol abból, amit otthon készít.


Idén gâteau bretont fogok sütni (2 héten belül harmadszor), ami egy hagyományos délutáni kávé vagy tea mellé kínált sütemény Bretagne-ban és én teljesen beleszerettem. Tortaformájú ugyan, de lehetne egy puhább keksz is akár, az állaga annyira tömör. Nem mondanám, hogy száraz, mert a belseje tömören omlós – ha van ilyen meghatározás. Olyan tényleg mint egy óriási keksz, ami a méretéből adódóan nem lehet száraz. Egyrészt szeretem tehát az állaga miatt, a másik csodaeleme, ami igazán vonzóvá teszi, a törökmogyoró. A mogyoró gyors egymás utánban a második süteményemben szerepel, a financier-be már azért került, mert addigra túl voltunk két gâteau-n. Ott a mogyoró ízét háttérbe szorítja a beurre noisette, ebben a süteményben viszont a tiszta mogyoró ízé a főszerep. Nincs is mellette semmi más. Nem is kell.

Gâteau breton levendulás tejszínhabbal


A tömör sütemény mellé kívánkozik valami lágy krém, ami az én esetemben levendulás, nagyon enyhén édes tejszínhab. Nekem nagyon tetszk a mogyoró és a levendula párosa. Első alkalommal nem kanalaztunk a sütemény mellé semmit, hanem gránátalmát szórtam a tetejére. Egészen más élmény a kettő. A gránátalmás változatot langyosan szerettem, a tejszínhabos 1-2 nap elteltével is csoda. A sütemény két praktikus előnye: ropotgép nélkül is elkészíthető, sőt, kifejezetten kötelező a kézi keverés, mert ha túldolgozzuk kemény lesz a tészta. Akár 5-6 napig is remekül eláll fóláiba csomagolva. Ez abban az esetben előfordulhat, ha több készül belőle. Az első garantáltan még langyosan elfogy.

Recept

20 dkg + 2 ek házi vaníliás cukor (vagy cukor + 1 tk vaníliakivonat)
10 dkg törökmogyoró

  • 1 1/4 cups vanilla sugar , divided
  • 1/2 cup hazelnuts, lightly toasted, husked
  • 6 large egg yolks (preferably organic)
  • 1 cup (2 sticks) salted butter, melted
  • 2 cups unbleached all purpose flour
  • 1 large egg yolk beaten with 2 teaspoons water (for glaze)
  • 6+1 tojássárgája
    20 dkg olvasztott sós vaj
    25 dkg liszt
    2 ek víz

    A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, tiszta konyharuhára teszem és ledörzsölöm róla a héját. 2 ek cukorral robotgépben finomra örlöm. Egy nagy tálban a tojássárgákat a maradék 20 dkg vaníliás cukorral krémesre keverem, nem kell nagyon habosra. Hozzáadom a mogyorót, elkeverem. Hozzáöntöm az olvasztott vajat lassú mozdulatokkal belekeverem. Ezután a lisztet és hozzáadom, homogén masszát keverek belőle egy fakanállal. Kivajazott, 24 cm-es tepsibe töltöm – nagyon sűrű massza lesz, le kell lapogatni. Megkenem 1 tojássárgája + 2 ek víz keverékével. 160 fokos sütőben 40 percig sütöm, tűpróba után kiveszem, 10 percig pihentetem a formában, majd kiborítom.

  • 1 1/4 cups vanilla sugar , divided
  • 1/2 cup hazelnuts, lightly toasted, husked
  • 6 large egg yolks (preferably organic)
  • 1 cup (2 sticks) salted butter, melted
  • 2 cups unbleached all purpose flour
  • 1 large egg yolk beaten with 2 teaspoons water (for glaze)
  • 66

  • 1 1/4 cups vanilla sugar , divided
  • 1/2 cup hazelnuts, lightly toasted, husked
  • 6 large egg yolks (preferably organic)
  • 1 cup (2 sticks) salted butter, melted
  • 2 cups unbleached all purpose flour
  • 1 large egg yolk beaten with 2 teaspoons water (for glaze)
  • Tetszett a recept?

    - Mutass többet a szerzőtől -