Süti nem süti – Gyömbéres keksz

Nem vagyok egy keksz rajongó. Mégis, az élet úgy hozta, hogy konyhai ténykedéseimet kekszek sütésével kezdtem. Először kis, majd egyre nagyobb adag chocolate chip cookies formájában. Miután meguntam az amerikaiak alapédességének számító kekszeket és elfogytak a hazaimportált chocolate chip-jeim (bár egy ideig lehetett Shop Rite márkájút itthon is kapni, és most hogy belegondolok, lehet, hogy ez még mindig így van csak már én nem keresem…) más sütni és főznivalók után kezdtem kutatni. Így elég hamar számomra sokkal izgalmasabb ételeket készítettem, mégis megmaradt egy örökzöld keksz, amit újra és újra megsütök közkívánatra. Ráadásul ez pont egy olyan fajta, ami kifejezetten nem tartozik a kedvenceim közé, 1-2-nél többen nem tudok belőle elfogyasztani. Viszont a szűk és tágabb baráti köreimben is újra és újra ezt kérik tőlem, és mivel ez megint megtörtént a héten (és a blogon is egy hozzászólás formájában) úgy döntöttem, hogy nem csak megsütöm, hanem a receptet is közkinccsé teszem. Én előre szólok, ezt a kekszet valaki vagy imádja, vagy utálja. Nincs középút.

Gyömbéres süti


Recept (10-12 szendvics keksz)

Az eredeti recept Martha Stewart Living magazinjának 1999 februári számában, vagy itt található. Az én verzióm némiképp igazodik a magyar liszt- és alapanyag viszonyokhoz.

15 dkg vaj
20 + 10 dkg cukor
27,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt gyömbér
0,6 dl juharszirup
1 tojás
málna vagy más savanyú lekvár (nálam a nagymamám ribizlilekvárja a nyerő)

A vajat a 20 dkg cukorral habosra keverem, hozzáadom a juharszirupot. Eztuán belekeverem az előre felvert tojást is. A masszához adagolom az előre összekevert száraz alapanyagokat – liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér, és jól összedolgozom.
A maradék 10 dkg cukrot egy tálba teszem. A tésztából fél evőkanálnyi ladbákat a cukorba pottyantok és minden oldalon beleforgatom őket, majd a sütőpapírral kibélelt tepsire teszem a cukros golyókat. Egymástól 7-8 cm-re, mert szét fognak terülni. 170 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sülnek a kekszek. A sütőből kivéve rácson kihűtöm, majd a lekvárral megkenem és összeragasztom őket. Másnapra (ha marad, ami csak akkor fordul elő, ha legalább dupla adagot készítek) sokkal finomabb lesz, mert átjárja a tésztát a lekvár és maga a tészta is megpuhul (kenés nélkül is). Én ilyenkor szoktam azt az 1-2-t megenni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -