Sütőtökös gyümölcskenyér

Reggelire, uzsonnára, tízóraira és ötórai tea mellé is jó választás ez a sütemény. Elég belőle egy szelet, hogy meglegyen a napi kényeztető édesség, mikozben a rozsliszt és a sütőtök az egészséges döntés irányába is billentenek.

Hozzávalók 6-8 személyre

20 dkg meghámozott, kimagozott Hokkaido tök
10 dkg világos rozsliszt
14 dkg rétesliszt
½ teáskanál fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
10 dkg dió
1 bio narancs reszelt héja
20 dkg cukor
2 db tojás
7 dkg puha vaj
1 evőkanál vanília kivonat
1 csipet só

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy vekniformát sütőpapírral bélelünk. A tököt lereszeljük, a reszelő finom lyukú oldalán.

Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket a fahéjjal, szódabikarbónával, sütőporral, durvára vágott aszalt gyümölccsel, dióval, narancs héjjal és a sóval.

Egy keverőtálban kézi robotgéppel habosra dolgozzuk a cukrot a vajjal, majd a tojásokkal és a vaníliakivonattal. Belekeverjük a tököt és több részletben a lisztes részt is. Az előkészített formába simítjuk a tésztát és 60-70 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk, és ha már nem tapad rá tészta kiemeljük a sütőből. Rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha nem kapunk Hokkaido tököt hozzá, akkor a sima sütőtököt előbb süssük meg, pürésítsük, és úgy adjunk 20 dkg-ot a tésztához.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -