Sütőtökös risotto angol szalonnával és birssel
Vogel DianaAz édes és a sós játéka egy valódi, krémes risottóban: az édes ízekért a sütőtök és kevéske nádcukor felel, a sós ízt az angol szalonna adja, az egészet pedig megkoronázza a birsalma fanyarsága. Csodálatos őszi étel, benne minden, amit ez a színes évszak kínál.
Hozzávalók:
1 evőkanál étolaj
20 dkg szeletelt angolszalonna
1 fej, laskára vágott édes hagyma
1 csésze apró kockára vágott orange tök
1 csésze főtt birsalma kocka
2 gerezd összetört fokhagyma
1 nagy csipet só
2 dkg barna nádcukor
40 dkg rizottó rizs
2 dl édes bor (aszú, vagy késői szüretelésű)
2 dl natúr sütőtökpüré
1 l csirkehús vagy zöldség alaplé
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg grano padano vagy parmezán jellegű sajt finomra reszelve
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Tegyük meg az előkészületeket a rizottó készítéshez: az összes alapanyagot készítsük elő és tegyük elérhető távolságba, forraljuk fel a csirkehús vagy zöldség alaplevet és tartsuk melegen. Egy kb. 3 literes laposabb, vastag falú lábasban, egy evőkanál étolaj hozzáadásával pirítsuk meg az angol szalonnát, majd zsírjából kivéve tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon forgassuk át a hagymát, a sütőtök- és birsalmakockákat, a zúzott fokhagymát. Sózzuk és hintsük meg a barna nádcukorral. Pár perc kevergetés után adjuk az angolszalonnához és tartsuk melegen. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk még két evőkanál olívaolajat, forrósítsuk fel, öntsük hozzá a rizst és kevergetve pirítsuk, amíg a rizsszemek teljesen átforrósodnak és a rizsszemek széle üvegessé válik. Ekkor öntsük fel az édes borral és közepesen erős hőmérsékleten kevergessük tovább, amíg a folyadék elforr. Ekkor adjuk hozzá a sütőtökpürét és folytassuk kevergetve a rizs főzését. Amikor kezd a leve elpárologni folyamatosan adagoljuk merőkanalanként hozzá a forró alaplevet, amíg a rizsszemek roppanósra főnek és a saját krémesen lágy mártásukban úsznak. A főzési idő általában 15-20 perc, ami függ a rizs fajtájától is.
A rizottó elkészítését a parmezán sajt és két evőkanál vaj hozzáadásával fejezzük be. Amikor a vaj és a sajt teljesen felolvadt, azonnal forrón tálaljuk, tetejére halmozva a hagymás és birsalmás angolszalonnát, sópehellyel és frissen őrölt borssal megszórva.