Sütőtökös risotto angol szalonnával és birssel

Az édes és a sós játéka egy valódi, krémes risottóban: az édes ízekért a sütőtök és kevéske nádcukor felel, a sós ízt az angol szalonna adja, az egészet pedig megkoronázza a birsalma fanyarsága. Csodálatos őszi étel, benne minden, amit ez a színes évszak kínál.

Hozzávalók:

1 evőkanál étolaj

20 dkg szeletelt angolszalonna

1 fej, laskára vágott édes hagyma

1 csésze apró kockára vágott orange tök

1 csésze főtt birsalma kocka

2 gerezd összetört fokhagyma

1 nagy csipet só

2 dkg barna nádcukor

40 dkg rizottó rizs

2 dl édes bor (aszú, vagy késői szüretelésű)

2 dl natúr sütőtökpüré

1 l csirkehús vagy zöldség alaplé

2 evőkanál olívaolaj

20 dkg grano padano vagy parmezán jellegű sajt finomra reszelve

só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Tegyük meg az előkészületeket a rizottó készítéshez: az összes alapanyagot készítsük elő és tegyük elérhető távolságba, forraljuk fel a csirkehús vagy zöldség alaplevet és tartsuk melegen. Egy kb. 3 literes laposabb, vastag falú lábasban, egy evőkanál étolaj hozzáadásával pirítsuk meg az angol szalonnát, majd zsírjából kivéve tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon forgassuk át a hagymát, a sütőtök- és birsalmakockákat, a zúzott fokhagymát. Sózzuk és hintsük meg a barna nádcukorral. Pár perc kevergetés után adjuk az angolszalonnához és tartsuk melegen. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk még két evőkanál olívaolajat, forrósítsuk fel, öntsük hozzá a rizst és kevergetve pirítsuk, amíg a rizsszemek teljesen átforrósodnak és a rizsszemek széle üvegessé válik. Ekkor öntsük fel az édes borral és közepesen erős hőmérsékleten kevergessük tovább, amíg a folyadék elforr. Ekkor adjuk hozzá a sütőtökpürét és folytassuk kevergetve a rizs főzését. Amikor kezd a leve elpárologni folyamatosan adagoljuk merőkanalanként hozzá a forró alaplevet, amíg a rizsszemek roppanósra főnek és a saját krémesen lágy mártásukban úsznak. A főzési idő általában 15-20 perc, ami függ a rizs fajtájától is.

A rizottó elkészítését a parmezán sajt és két evőkanál vaj hozzáadásával fejezzük be. Amikor a vaj és a sajt teljesen felolvadt, azonnal forrón tálaljuk, tetejére halmozva a hagymás és birsalmás angolszalonnát, sópehellyel és frissen őrölt borssal megszórva.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkSütőtökös, spenótos lasagne
Következő cikkVIDEÓ: Sütőtökös kuglóf
"Ami a szívemen, az a szádon" Kreatív tervezéssel, kommunikációval foglalkoztam. Fokozatosan alakult úgy az életem, hogy ma már szinte minden időmet a gasztronómia világában töltöm. Családi örökségem az osztrák polgári konyha és az erdélyi nyárikonyhák receptjei és történetei. Eredeti alapanyagok és elfelejtett ízemlékek után kutatok, amelyeket újrateremtek a konyhában. A főzés és a hozzá kapcsolódó vizuális tálalás számomra kommunikációs csatorna. Esszenciája a játék, szeretet, szenvedély, születés, kutatás, kíváncsiság, tanulás, tanítás. A Diana mosolya blogon ebből lehet inspirálódni.