Sütőtökös, spenótos lasagne
Vogel DianaA sütőtökben rengeteg a karotin, a spenótban, többek között, az A- és a C-vitamin, vagyis két igazi turbó zöldséget rejtettünk a lasagnéba. Egészen mellékesen, a selymes besamel mártástól és a sajttól elképesztően finom is ez az őszi lasagne változat, semmiképpen ne hagyjátok ki!
Hozzávalók:
20 dkg lasagne tészta
6 dl langyos tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
30 dkg könnyen olvadó, reszelt sajt
só, őrölt szerecsendió ízlés szerint
2 evőkanál vaj
30 dkg leveles spenót
30 dkg sült sütőtök
20 dkg könnyen olvadó, reszelt sajt
Elkészítés:
A sütőt 180°C–ra előmelegítjük. A vajból, lisztből, tejből besamel mártást készítünk (felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és az apróra tört fokhagymát, kicsit pirítjuk, de nem hagyjuk, hogy színt kapjon, majd felöntjük a tejjel és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük). Hozzákeverjük a reszelt sajtot, kevergetve fololvasztjuk a mártásban, majd fűszerezzük őrölt szerecsendióval és sóval.
Serpenyőben vajat forrósítunk, a megmosott, megtisztított spenótleveleket átforgatjuk. Hozzákeverjük a sajtos besamel egyharmadát. Az összetört sütőtökhöz keverjük a maradék besamel felét. Tetszőleges sütőtálat alaposan kivajazunk, majd rétegezve összeállítjuk a lasagnét. A sütőtál aljára két evőkanál besamelt teszünk, majd jöhetnek a lasagne lapok a sütőtökös és spenótos krémekkel. Végül a tetejére öntjük a maradék besamelt, megszórjuk pár evőkanál reszelt sajttal és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Frissen, forrón tálaljuk.