Sütőtökös zöldségleves

Ez a leves pont olyan édeskés mint a vénasszonyok nyara november közepén. A lírai felütés után nincs is több mondanivalóm:)

Sütőtökös zöldségleves

Csak azért nincs, mert a csoda idő ellenére mi a bölcsis ősz minden tünetét produkáljuk az egy hónapja tartó szörcsögéssel és ez a sztori nem illik ehhez a leveshez. Pedig a kis betegnek készült, hogy merítsen belőle erőt, és így is tett. Most megint azt gondolom, hogy gyorsan vége lesz ennek a nyavalyának.

A levesbe beletettem minden itthon található zöldséget (na ugye, van értelme ennek a nagy bevásárlósdinak!) aminek legalább egy kis köze volt egymáshoz. Kicsit bővebb lére eresztettem a levest, hogy a risottóba is jusson belőle. Az édeskömény és a sütőtök együttese nagy felfedezés, fogok még ezzel a duóval is kísérletezni.

Recept

1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy édeskömény gumó és ánizskapor
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 kisebb sütőtök (kb 40 dkg)
1/2 kis fej karfiol
1/2 kis fej brokkoli
1 csokor petrezselyem
2 ek apróra vágott ánizskapor
1 tk apróra vágott rozmaring
3 szem szegfűbors

frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj

3 ek olajon egy nagy lábosban 5 percig pirítom a felkockázott hagymát, édesköményt és felkarikázott fehér- és sárgarépát. Felöntöm 2,5 l vízzel, sózom, borsozom, beleteszem a szegfűborsot és  fedő alatt közepes lángon felforralom. Amikor a répa majdnem kész, beleteszem a kockára vágott megtisztított sütőtököt és a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit. 5 percig főzöm, vagy amíg megpuhulnak. A végén elzárom a lángot és levesbe szórom a felaprított petrezselyem, ánizskapor, rozmaring keverék felét. Lefedem és hagyom 10 percig pihenni. A levest tányérokba szedem, meglocsolom jófajta olívaolajjal, megszórom a maradék zöldfűszerekkel és kevés nagyszemű tengeri sóval.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -